Skocz do zawartości
kosmo

Temp wody na wlocie i wylocie chłodnicy?

Rekomendowane odpowiedzi

Musisz samemu sobie zmierzyć bo zależy to od wielu rzeczy.

1. Wielkości chłodnicy

2. Szybkości wody w obiegu

3. Temperatury wody przed chłodnicą

4. Temperatury otoczenia

5. Zastosowanego chłodzenia chłodnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to chłodnica chyba od mazdy, wymiary 17x15x7cm (bardzo dużo żeberek). Przy temp wody 40*C na pełnej mocy pompy 600l/h i dwóch wiarakach 80x80 Sunona mam różnice ok 0.4*C, po zmiejszeniu ciśnienia dochodzi do 1*C. I mam pytani czy jest to dużo czy mało :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to chłodnica chyba od mazdy, wymiary 17x15x7cm (bardzo dużo żeberek). Przy temp wody 40*C na pełnej mocy pompy 600l/h i dwóch wiarakach 80x80 Sunona mam różnice ok 0.4*C, po zmiejszeniu ciśnienia dochodzi do 1*C. I mam pytani czy jest to dużo czy mało :?:

Nie mam termometrow na wlocie wylocie z chlodnicy, mam tylko wsadzony do zbiorniczka.

Temp. wody w nim to okolo 2*C mniej niz temp proca.

Nie wiem czy mnie nie oszukuje ten termo w zbiorniku, bo to bimetalowy.

Wentyle (3x 92mm) mam na 5V puszczone

Jezeli podnosze do 12V, to temp spada niewiele, okolo 1 - 2*C

Jak zmniejszales cisnienie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest taki mały śmieszny zaworek na chłodnicy :)

i mam jeszcze jedno :?: ile mój sprzęt Watów pobiera (tak na oko) :?: nie wiem czy moge podłączyć peltiera 34W do zasilacza 230W żeby się nie zjarał :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym pokazać też blok wodny który zrobiłem ze starego radiatora(Aluminium) i kleju i blachy. Są w nim 4 osobne kanały (na fotce widać węże wprowadzające i wyprowadzające wodę) a w każdym jest jeszcze jedno żeberko które opływa woda. Pomiędzy jest miejsce na zapinke. Czy taki blok będzie wydajny :?: (w zastosowaniu razem z peltierem)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...