wht Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam, Sytuacja wygląda następująco: Dość stary komputer córki (jakiś Sempron Socket A i 512MB Ram DDR1 + grafika AGP) "nie daje rady". Obudowa, dyski, napęd dvd, monitor, klawiatura, myszka, wiatraki, karta dźwiękowa, tablet zostaną ze starego komputera. W domu leżą do wykorzystania 4 kości 512MB DDR2 pracujące w dualu plus zasilacz FORTRON FSP400-60THA(1PF). Komputer córce służy do nauki rysowania, czasem chce pograć w gry (jeszcze jest na etapie przeglądarkowych) ale coś przebąkuje o simsach:) ergo - zestaw ma Jej pozwolić pograć w nowsze gry, bez szaleństw (1280x1024, może być na średnich/wyższych ustawieniach, bez AA etc) generalnie nie chcę ładować w to kasy dużo, bo i tak za jakiś czas zmienię Jej komputer na wydajny zestaw do prac graficznych. poradźcie proszę co będzie najlepszym rozwiązaniem wariant 1 (najtańszy): kupuję płytę obsługującą 4 kości DDR2, najlepiej z integrą (coś w stylu płyty którą mam w stopce) ew. dokupuję kartę grafiki typu Radeon 4850/4870 (chociaż nie chcę akurat GPU brać bez gwarancji) w tym wariancie potrzebuje rady jaki procesor i płytę główną wybrać, ew. jakie do tego GPU. -moje typy to Sempron AM2 za maks 50zł, najtańsza płyta z integrą i ew. brak dodatkowego GPU. wariant 2 (średni): obdarowuję Ją swoją płytą główną, dobieram procek typu SEMPRON 140/145 i próbuję sztuki odblokowania dodatkowego rdzenia. dokładam swój ram (albo sprzedaję go), ignoruję (lub nie, jeśli sprzedam swój RAM) fakt posiadania 4 kostek po 512, dokupuję sobie wtedy - no właśnie - co? zakładając że zostawiam sobie swój procek (na razie daje radę, może pokusze sie o jakis OC), pytanie brzmi czy warto teraz kupić płytę AM3? czy czekać na nowsze? wariant 3 (najbardziej rozpasany): daję Jej swoje mobo, proc i ram, niech działa na integrze, a sobie kupuję coś nowszego, szczególnie, że niedawno poszła do krainy wiecznych łowów moja karta graf. wtedy istotne jest co kupić, żeby poczuć 'kopa' w wydajności. zaznaczam, że docelowo planuję zmianę monitora na fullHD (a nawet 1920x1200 lub jeszcze wyżej). jaką wtedy wybrać konfigurację? warto kupić płyte z integrą HD4250? na co zwrócic uwagę? W każdym z wariantów chciałbym wykorzystać posiadany, leżący odłogiem zasilacz. pozdrawiam i dziękuję z góry za wszelkie podpowiedzi. Edytowane 3 Sierpnia 2011 przez wht Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2011 AMD II X3 455 AM3 • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław GR1333D364L9/8GDC • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław ASUS M4A78LT-M LE • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław 4x512MB ddr2 daj komuś, sprzedaj, zapomnij. Sempron am2 też będzie się zamulał przy Flashu, youtube itd. Do tego byłoby to pakowanie kasy w stary sprzęt. Powyższym sposobem dostanie sprzęt na którym spokojnie będzie mogła obrabiać grafikę czy pograć w lepsze gry po dołożeniu grafiki. Można żąglować grafiką pomiędzy Twoim kompem a córki. Nie mówię o przekładaniu grafy co dziennie. Raz czy dwa w miesiącu myślę da się to zrobić bez wielkiego uszczerbku dla sprzętu. Do tego masz cały sprzęt na gwarancji. 8GB bo to opłacalny zestaw. Można oczywiście brać 1x2GB czy 1x4GB i też będzie dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wht Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2011 dziękuję za odpowiedź. proszę jeszcze zatem o informację, jak się będzie mieć stosunek ceny do wydajności: za jakieś 100-120 zł zmodernizuję komputer na Semprona AM2, za 200zł dorzucę 4850. w wariancie zaproponowanym za 564 zł (plus przesyłka) otrzymam owszem, lepszy/nowszy zestaw, ale z integrą, która raczej mimo wszystko do Radeona 4850 nie ma porównania. ERGO: czy warto przepłacać aż tak, skoro i tak ma być to komputer na dwa lata? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2011 (edytowane) Sam przechodziłem od Athlona XP > Athlon 64 > Athlon x2 > to co w sygnaturce. Takie małe zmiany dają wzrost wydajności odczuwalny przez chwilkę a potem znów jest za wolno. Sempron am2 nie pociągnie nawet video HD jeśli format nie będzie miał wsparcia w GPU. Na sempronie am2 z HD4850 pograsz pewnie mniej więcej tak samo jak na GF7600. Może przesadziłem ale nie wiele. Przy zmianie na tego sempa am2 na 2 lata, przez miesiąc będziesz czuł wzrost wydajności a przez 23 miesiące nie będziesz się umiał doczekać nowego kompa. Edytowane 5 Sierpnia 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...