shark77 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Sprzęt jak w sygnaturce. Czy jest możliwe dalsze zwiększanie ogólnie odczuwanej szybkości działania komputera w codziennych zwykłym użytkowaniu? Bo nie chodzi mi o poprawę wydajności w benchmarkach, grach, kodowaniu itp. zasobożernych zastosowaniach. Mam dwa pomysły: 1) wymiana procesora na i5-2500K + OC, 2) wymiana dysku SSD Vertex 2 (SATA II) na na Cruciala m4 128 GB (SATA III). Które z tych dwóch rozwiązań da znaczne odczuwalne zwiększenie szybkości działania kompa? A może dać sobie spokój i po prostu poczekać na kolejne generacje CPU, chipsetów i dysków bo obecnie niewiele już mogę zyskać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prolog Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2011 1) Płytą też do wymiany. Koszta będą spore i moim zdaniem nie warto tego robić przed premierą Bulldozerów. Tak czy inaczej wydasz tysiaka, więc lepiej poczekać niż pluć sobie za miesiąc w brodę bo "mogłem kupić wydajniejszego FX'a za tę kwotę" lub "dziś zapłaciłbym za to o 20% mniej". 2) Dla niezauważalnego wzrostu wydajności czy niepotrzebnej pojemności? 128 GB to zwykle i tak mało na dane (poza tym po co je trzymać na SSD..) a i za dużo na soft dla domowych zastosowań. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...