Skocz do zawartości
Nechoya

Dobra obudowa za 150zł

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę, że sporo osób szukających dobrej, taniej skrzynki ma dokładnie taki sam dylemat, jak ja. W okolicach 150zł znajdują się 3 obudowy, dwie Cooler Master Elite 370 i 430 oraz SilentiumPC Brutus 410. Wszystkie pochodzą od dobrych producentów, dają duże możliwości rozbudowy chłodzenia wentylatorami, są wyposażone w filtry przeciwkurzowe oraz wspierają chłodzenie cieczą. Którą wybrać?

Cooler Master Elite 370 to solidna obudowa umożliwiająca montaż 7 wentylatorów oraz chłodzenia wodnego. Waży 4,7kg, co jest ważne dla cichej pracy, daje nam 3 sloty 5,25" oraz 6 slotów 3,5", z czego 5 w środku. Standardowo z przodu 2xUSB 2.0, słuchawki i mikrofon. Jako jedyna z trzech obudów ma klasyczne, srebrnoszare wnętrze, co może nie przypaść do gustu estetykom. Daje ona możliwość montażu beznarzędziowego urządzeń w slotach 3,5" oraz 5,25".

Cooler master Elite 430 to ulepszony brat poprzedniej obudowy. Ma podobne wymiary(jest jedynie ciut dłuższy), taką samą wagę oraz jeden gratisowy, zewnętrzny slot 3,5" względem poprzednika. Również umożliwia chłodzenie wodą czy za pomocą 7 wentylatorów oraz wspiera montaż beznarzędziowy. Co wyróżnia ją od Elite 370, to czarne wnętrze i okno w panelu bocznym, a także podświetlany wentylator przedni. Wydaje się lepszym wyborem od Elite 370 dla osób przywiązujących dużą wagę do wyglądu i szpanu, lecz to wszystko pozostaje kwestią gustu.

SilentiumPC Brutus 410 na pierwszy rzut oka jest za rywalami. Posiada miejsce tylko na 4 wentylatory oraz chłodzenie wodne. Niektórym spodoba się opcja zamontowania 4 urządzeń w slocie 5,25. Waży także więcej(5,2kg) od obudow Cooler Master. Na starcie posiada 2 wentylatory, gdy dwie poprzednie wyposażone były w jeden. Jest też parę złotych tańsza.

To tyle z teorii. Czego chciałbym się dowiedzieć, to która(i dlaczego) obudowa przypadła wam do gustu, oraz(od ich właścicieli) jak obudowy się sprawują ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym się zastanowił nad CM elite 371(170PLN). Miałem okazję zobaczyć i pomacać ją u kolegi(prosił mnie żebym mu kompa złożył). Obudowa jest wysokiej jakości. Zasiłka jest na dole co dobrze wpływa na temperatury. Jakbym przed wczoraj nie kupił xklocka to bym brał tę elitkę.

P.S:Kolega kupił athlona 64 x2 z myślą połączenia go z GTX 460 :lol: :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie to od 370 różni się tylko nieznacznie detalami ;) Wszystkie te obudowy mają zasiłkę na dole. Napisałem ten temat w zasadzie przez SilentiumPC Brutus 410, którego wszyscy polecają, a nie wiem czemu. Nie mam tej obudowy w rękach, ale cooler mastery wydają się lepszym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi