Skocz do zawartości
Genesi

Uciążliwy problem z portami USB na Gigabyte GA-P31-DS3L

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów!

Zwracam się do was, ponieważ nie jestem w stanie zapanować nad swoją płytą główną...

jej model to Gigabyte ga-p31-ds3l

objawy są następujące: wszystko działa w porządku, do momentu gdy nie spróbuje podłączyć czegokolwiek do portów usb.

odrazu się wyłącza i nie chce ruszyć..

czy to sprawa z kondensatorem odpowiadającym za porty usb?.. (o jeżeli takowy istnieje?)

Prosił bym o pomoc.

Z góry dziękuję: Genesi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

generalnie to dotyczy tylko tyłu. wszystko działało poprawnie, gdy nagle w pewnym momencie wyłączał się.

tylko dwa razy udało mi się go podnieść z podpiętymi usb'kami (uprzednio nie wiedziałem jeszcze, że to problem z nimi wychodzi) lecz na niewielki czas bo... 1min?.. heh

jedyne co było to podpinanie na zasadzie hot pluggingu. (awaria nie nastapila po odpieciu lub podpieciu)

a sprzęt który posiadam na usb a był podpięty w tym feralnym momencie to poprawnie dalej działa, gdyż podpiąłem go do laptopa

dodane: chciałem chociaż podpiąć myszkę usb za pomocą przejściówki na ps2.. niestety to samo się stało.. nie puszcza go... :/

Edytowane przez Genesi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak - probowalem odkrecic.. kiedy nie ma nic podpiętego do usb to ruszy bezproblemowo.

tylko gdy podepnę mychę nawet przez hot pluginng czy bez zasilania, to albo pada albo nie rusza.. jedynie slysze probe ruszenia go przez zasilacz. Po typowym wyłączeniu muszę odpiąć zasilanie od płyty i znowu podpiąć by znowu ruszył....

Edytowane przez Genesi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi