Skocz do zawartości
kroganin

Nowe kości RAM. Jakie polecicie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej ! Moje RAMY właśnie mi odmówiły posłuszeństwa od pewnego czasu były niestabilne a teraz trach i nie ma... chciałbym kupić nowe. To czego szukam to pamięci 12 GB DDR3 (4x3 ) żebym miał TripleChannel. Słyszałem ostatnio, że ceny pamięci drastycznie maleją. Pomózcie więc w wyborze. Szukamy więc 12 GB DDR 3 w zakresie prędkosci 1600 - 2000 Mhz. Ramy musza być stabilne, szybkie i nadawać się do wysokiego OC. Czy na nowych ramach moge liczyc też na te 4 Ghz na procku ? Procek wszystko ok i się kręci pięknie tylko czy na nowym ramie też uzyskam taki wynik ?

Reszta sprzętu

Intel Core i7 920 @ 4 GHz

Msi X58 Pro

Gainward GTX 285 OC

BeQuiet E6 StraightPower 600W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zjedziesz z dzielnikami to uzyskasz choć 4G i 2000 na ramie może być ciężko, a o ile pamiętam to kontroler pamięci w 920 rewelacyjny nie jest.

1600 lub 2000

kupisz cl9/cl10 -> marne oc, kupisz cl7/cl8 coś jeszcze wyciśniesz - więc najlepiej 2000 i cl8

Edytowane przez Raptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co pamiętam (920 miałem dawno temu) -> mnożnik 20x, szyna 200, mnożnik ramu 8x (lub ustawienie 1066) powinno przy szynie 200 dać 1600, ewentualnie włączyć jeszcze na sztywno turbo (mnożnik 21x) i wtedy 4.2G

kilka moich starych ustawień: 1, 2, 3

Edytowane przez Raptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi