Pasik Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Witam. Niestety nie mogę połączyć mojego kompa do routera kablem LAN (problem techniczno-budowlany), WiFi odpada z powodu malej przepustowości oraz opóźnienia w multiplay. Ale istnieje możliwość połączenia poprzez gniazdo prądowe, w obrębie domu lub mieszkania. D-Link nazywa to Power Line zresztą inne firmy też nazywają to w podobny sposób (np. Netgear XAVB1101 200 Mbps , D-link PowerLine 200MBPS P307AV). Czy ktoś z forumowiczów miał z tym kontakt, a może właśnie w tej chwili używa, proszę o jakieś opinie. Pozdrawiam Pasik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 WiFi odpada z powodu malej przepustowości oraz opóźnienia w multiplay. Ale istnieje możliwość połączenia poprzez gniazdo prądowe, w obrębie domu lub mieszkania.Przepustowość tego typu "zabawek" zależy od odległości między odbiornikami i jakości instalacji w mieszkaniu/budynku/domu - i nie/stety jest czasami gorsza niż po wifi... Co do lagów w multi ;) to nie wiem - nie bawiłem się tym pod takim kątem, ale: przy adapterze 85Mbit, film puszczony w jakości HD (1080p) potrafi zdrowo przyciąć - przy 200Mbit adapterach, jest już płynnie, ale przy większej odległości lekko "chrupie"... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasik Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 @wreq, no to troszkę mnie zmartwiłeś co do wydajności tych urządzeń, oczywiście cały czas miałem na myśli 200Mbit. Akurat u mnie wszystko miałoby chodzić w obrębie jednego mieszkania, i tak naprawdę zależy mi tylko na komfortowym graniu w multi, przepustowość szło by jakoś przeboleć, co najwyżej kopiowanie zajmie więcej czasu, steamingu nie planuję. Mam nadzieję że ktoś doda tu swoją opinię na temat grania poprzez te "ustrojstwo". Ciekawe jak WiFi na N protokole zachowuję się podczas grania online, w moim przypadku router z kartą praktycznie nie przedzielałaby żadna ściana, czy inna przeszkoda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 w moim przypadku router z kartą praktycznie nie przedzielałaby żadna ściana, czy inna przeszkoda. To jeśli mogę zapytać, jaki problem "techniczno-budowlany" uniemożliwia poprowadzenie przewodu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasik Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Router i komputer stoi w sumie w jednym dużym pomieszczenie tylko że po przekątnej, układ prostokąta, około 90m2. Niestety nie ma możliwości ukryć kabel i jak dotychczas leży on sobie ułożony przy ścianie i drażni moją żonę. :D Może faktycznie karta WiFi będzie lepszym rozwiązaniem, patrząc pod kontem gry w multi. Trzeba faktycznie pogooglować coś w temacie WiFi v gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Nie ma listew przypodłogowych umożliwiających ułożenie przewodów? Może jest sufit podwieszany? W sufit schować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pasik Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2011 Niestety kolego Klaus, nie ma jak tego kabla schować. Listwy przypodłogowe są całe drewniane, po drodze jeszcze parę przeszkód, górą odpada również, zbyt mało estetycznie (według mojej żony). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...