roski Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam, mam problem z instalacją Windowsa 7 64 bit na nowym komputerze. Problem wygląda tak: w BIOSIE ustawione jest, żeby system uruchamiał się z płyty, wkładam płytę do napędu. Pokazuje się, że trwa ładowanie plików instalacyjnych Windowsa. Pasek dochodzi do końca uruchamia się niebieski ekran. Pojawia się "Instalator przygotowuje się do działania" (czy jakoś tak) i po chwilii komputer się restartuje. I tak w koło. Co jest nie tak? Dla ułatwienia podaję config, jeśli ma to jakieś znaczenie: I7 2600K LG Blu Ray BH10LS30 Crucial M4 64GB 3 x Samsung F3 1TB GTX 580 XFX 650W Gigabyte GA-Z68X-UD3-B3 16 GB ram GOOD RAM (4x4GB) Edytowane 6 Sierpnia 2011 przez roski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 U znajomego był identyczny objaw przy uszkodzonej pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roski Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Jedna z kości była uszkodzona czy wszystkie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Jedna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roski Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 To najprawdopodobniej nie karta pamięci - sprawdziłem i to nie powinny być one. (da się jakoś w biosie sprawdzić ile system widzi GB RAM?) Co to może jeszcze być? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 BIOS przeważnie pokazuje ile jest pamięci. Jak je sprawdzałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roski Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Wyjąłem wszystkie kości i została jedna, do której dostęp był utrudniony. Nadal się nie uruchomiło. Wyjąłem tą jedną i wsadziłem inną. Nadal się nie uruchomiło. Więc wątpię, żeby aż dwie pamięci były popsute. Sprawdziłem w biosie - widzi 16GB ram, czyli tyle ile powinno być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 odepnij wszystko - zostaw proca/pamieć/ssd/bluray i zobacz czy uda sie postawić system Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roski Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zostawiłem procek, 4 pamięci, SSD i grafikę (nie podejmuje się ruszanie jej), odpiąłem 3 dyski twarde. Nie pomogło. Coś co może pomóc, a nie wspomniałem o tym: przed pojawieniem się napisu "Instalator przygotowuje się do pracy" tak jakby miga to okienko instalacyjne. Pojawia się przez ułamek sekundy potem jest ten napis. Napis znika, zostaje samo niebieskie tło i po chwili restart. Może coś w BIOSie trzeba ustawić? Ja ustawiłem tylko, żeby bootowało się z DVD i nic więcej nie ruszałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 powyłączać wszystkie niepotrzebne kontrolery ? jeżeli ma być RAID to intelowski kontroler ustawić w tryb RAID. na próbe wyłączyć Turbo, pamieci ustawić na 1066. Sprawdzić czy nie ma nowszego biosu i zrobić update. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roski Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Jest nowszy bios, dziś już nie będę aktualizował, ale przecież to jest nowa płyta główna, nie powinna wołać o takie rzeczy. Ale oczywiście spróbuje. Wyłączyłem turbo - nie pomogło. Nie bawię się chwilowo w przetaktowanie pamięci, zresztą wyglądało jakby był ten zegar zablokowany. Coś jeszcze możliwe jest? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 możliwości jest w dużo. sprawdź jeszcze jedno - odepnij wszystkie ssd/hdd i odpal instalatora - zobacz czy sie zaladuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roski Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2011 (edytowane) Ok, na chwilę obecną zrestartowałem biosa do ustawień fabrycznych, odpiąłem 3HDD i coś się zmieniło. Przed instalacją Windowsa mrugało pewne okno, podobne do tego, które pojawia się po restarcie systemu w rezultacie blue screena (gdzie można wybrać tryb awaryjny itd.). Znikało i nie dało się nic zrobić. Teraz mogłem wybrać: instalacja albo Windows Memory Diagnostic Tool. Puściłem tą diagnozę, nie znalazło błędów. Po zrobieniu testu z odłączonymi dyskami - to samo. "Instalator rozpoczyna prace", znika napis i restart. Kable od dysków odłączać tylko od dysków czy też od płyty głównej (w sumie nie wiem czy to jest nawet możliwe, bo nie widzę gdzie te kable idą)? EDIT: Windows 7 jest w wersji OEM, ale to chyba nie ma żadnego znaczenia... EDIT 2: UDAŁO SIĘ! Więc co zrobiłem: - odłączyłem 3 HDD - zostawiłem SSD - zostawiłem 1 kość ram - i chyba najważniejsze: w BIOSIE przestawiłem GSATA3 Controller z Enabled na Disabled. Ważne, że się udało! Mam nadzieję, że teraz z górki. Edytowane 7 Sierpnia 2011 przez roski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...