Skocz do zawartości
roski

Windows 7 64 bit - problem przy instalacji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z instalacją Windowsa 7 64 bit na nowym komputerze.

Problem wygląda tak:

w BIOSIE ustawione jest, żeby system uruchamiał się z płyty, wkładam płytę do napędu. Pokazuje się, że trwa ładowanie plików instalacyjnych Windowsa. Pasek dochodzi do końca uruchamia się niebieski ekran. Pojawia się "Instalator przygotowuje się do działania" (czy jakoś tak) i po chwilii komputer się restartuje. I tak w koło. Co jest nie tak?

Dla ułatwienia podaję config, jeśli ma to jakieś znaczenie:

I7 2600K

LG Blu Ray BH10LS30

Crucial M4 64GB

3 x Samsung F3 1TB

GTX 580

XFX 650W

Gigabyte GA-Z68X-UD3-B3

16 GB ram GOOD RAM (4x4GB)

Edytowane przez roski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjąłem wszystkie kości i została jedna, do której dostęp był utrudniony. Nadal się nie uruchomiło. Wyjąłem tą jedną i wsadziłem inną. Nadal się nie uruchomiło. Więc wątpię, żeby aż dwie pamięci były popsute.

Sprawdziłem w biosie - widzi 16GB ram, czyli tyle ile powinno być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostawiłem procek, 4 pamięci, SSD i grafikę (nie podejmuje się ruszanie jej), odpiąłem 3 dyski twarde. Nie pomogło.

Coś co może pomóc, a nie wspomniałem o tym:

przed pojawieniem się napisu "Instalator przygotowuje się do pracy" tak jakby miga to okienko instalacyjne. Pojawia się przez ułamek sekundy potem jest ten napis. Napis znika, zostaje samo niebieskie tło i po chwili restart.

Może coś w BIOSie trzeba ustawić? Ja ustawiłem tylko, żeby bootowało się z DVD i nic więcej nie ruszałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest nowszy bios, dziś już nie będę aktualizował, ale przecież to jest nowa płyta główna, nie powinna wołać o takie rzeczy. Ale oczywiście spróbuje.

Wyłączyłem turbo - nie pomogło.

Nie bawię się chwilowo w przetaktowanie pamięci, zresztą wyglądało jakby był ten zegar zablokowany.

Coś jeszcze możliwe jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, na chwilę obecną zrestartowałem biosa do ustawień fabrycznych, odpiąłem 3HDD i coś się zmieniło.

Przed instalacją Windowsa mrugało pewne okno, podobne do tego, które pojawia się po restarcie systemu w rezultacie blue screena (gdzie można wybrać tryb awaryjny itd.). Znikało i nie dało się nic zrobić. Teraz mogłem wybrać: instalacja albo Windows Memory Diagnostic Tool. Puściłem tą diagnozę, nie znalazło błędów.

Po zrobieniu testu z odłączonymi dyskami - to samo. "Instalator rozpoczyna prace", znika napis i restart.

Kable od dysków odłączać tylko od dysków czy też od płyty głównej (w sumie nie wiem czy to jest nawet możliwe, bo nie widzę gdzie te kable idą)?

EDIT: Windows 7 jest w wersji OEM, ale to chyba nie ma żadnego znaczenia...

EDIT 2:

UDAŁO SIĘ!

Więc co zrobiłem:

- odłączyłem 3 HDD

- zostawiłem SSD

- zostawiłem 1 kość ram

- i chyba najważniejsze: w BIOSIE przestawiłem GSATA3 Controller z Enabled na Disabled.

Ważne, że się udało! Mam nadzieję, że teraz z górki.

Edytowane przez roski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi