Skocz do zawartości
teus

Czy warto już zainwestować w nagrywarkę blu-ray?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po długiej przerwie

Mam w kompie stacjonarnym zdychającą nagrywarkę DVD, część płyt czyta, część bardzo słabo, z dwuwarstwowymi dvd mogę sobie odpuścić. Jak myślicie, czy to już ten czas by pakować w kompa nagrywarę blu-ray, czy na razie wystarczy jakieś tanie combo, bo zanim ten standard się upowszechni napęd już się zepsuje?

Edytowane przez teus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już sam sposób postawienia pytania mówi, że nagrywarka blu-ray nie jest Ci potrzebna. Po co więc ją kupować?

Masz na myśli nagrywarkę dvd z czytnikiem blu-ray?

Tak, mam na myśli np. takie cośclick w sumie parędziesiąt zyli więcej, a można sobie jakiś filmik BD w razie czego puścić - wychodzi o wiele taniej niż kupno stacjonarnego nawet najpodlejszego odtwarzacza pod telewizor. Z drugiej strony jeszcze nie mam co nagrywać na BD, a ceny płytek są takie, że do magazynowania lub przenoszenia danych lepiej użyć zewnętrznego twardziela (mam takiego 500MB 3,5" pendrive-a) :P No ale czasy się zmieniają, prędkości łącz wzrastają i nie wiadomo co będzie za rok, z tond ten temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz zamiar odczytywać w najbliższym czasie materiał z BLU-RAY to kupuj combo. Jak nie jesteś pewien to moim zdaniem nagrywarka dvd.

Obecnie najtańsze magazynowanie przeliczając na cenę za GB jest na HDD, 2TB to koszt ok 250zł. Płytki to tylko na kolejną kopię zdjęć, filmów własnej produkcji moim zdaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze proponowałbym sprawdzić owe niedziałające krążki w innym napędzie. Obecnie ich jakość jest taka, że już 2-3 letnie potrafią sprawiać problemy. Być może 'zdychający' napęd, wcale się jeszcze w zaświaty nie wybiera. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi