Skocz do zawartości
rlz

Podkręcanie Althona XP 2500+ na płycie ASRock K7S8XE

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko, zdobyłem stary komputer bo do mojego nie mam procka i postanowiłem go podkręcić.

Procesor: Athlon XP 2500+

Płyta: ASRock K7S8XE

RAM: 256

Zasilacz:350w

Od razu mówię, żebyście nie pisali o zasilaczu bo mam to gdzieś. Spali się to się spali.

Więc do sedna:

Ustawiam FSB na 200MHz

Wszystko fajnie chodzi, wykrywa jako 3200+. Stres przechodzi bez problemu. Teraz podnoszę o 5 MHz i [gluteus maximus] podczas logowania system zawiesza się.

Jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę w niego inwestował. Jest u mnie przejściowo. :P

W biosie mam opcję voltowania cpu. Ponosi napięcie o 0.100. Czyli z 1.664 na 1.764

Enable OverVoltage Core :)

Pamięć to:

Hyiundai Electronics

PC2700 (166MHz)

2.5V

Kupiłem jeszcze na allegro 512MB 400MHz. Więc zobaczy się może w tym tygodniu czy pamięci ograniczją.

Edytowane przez rlz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ocen płyty w teście wynikał brak możliwości manipulacją prądem (No Voltage adjustments Vcore, Vdimm)...

Tak czy inaczej memki nie dają rady. Widać 166 @ 200 mhz dla nich to max na def.

Może manipulacja timingami, może jakieś asynchro w biosie? A może to max.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W porówaniu do biosu z tego testu to mój nie ma tylu opcji oc. Z Timingów mogę zmienić tylko CAS. Bios mam najnowszy

Prędkość pamięci ustawiłem na najniższe i CAS na 3T i tak się nie zawiesza. Co ciekawe w trybie awaryjnym staruje. Odpalam więc Stress Prime na cpu i mem i po 6 minutach błąd. To wale tylko CPU i chodził 10 min ale nie chciało mi się czekać.

Więc wolałem zostać przy stabilnych ustawieniach:

FSB 200

Mem: 200(400)

CAS: 2.5T

Edytowane przez rlz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta bardzo kiepska - czasy kiedy Asrock to był totalny low end .

Do tego chipset SiS .

Możliwe że nie ma blokady PCI/AGP , więc kiedy podnosisz FSB podnosisz także taktowanie PCI i AGP ; przy 200 mhz jest ok bo pewno płyta daje taki mnożnik że taktowanie PCI/AGP jest na def .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś tą płytę jak była na czasie, i mówcie co chcecie - że to był totalny low end, itp itd. Ale to gadka tych co nie mieli z nią do czynienia. Służyła mi parę lat, a durona 1400 pokręciłem na 2200mhz i chodził. Tylko wtedy stosunkowo młode czasy dla mnie były, brak funduszy na chłodzenie, brak jakotakiej wiedzy i na standardowym coolerku się zdegradował po czasie, pewnie od temperatur. A napięcia możesz prockowi podbić robiąc drut-moda ;) schematy na necie pewnie jeszcze gdzieś są. Potem po przejściu na NF7-S jakoś nie odczułem różnicy w OC (już na Bartonie), a niby legendarna konstrukcja. Ten ASRock miał zajebiaszczy potencjał ;)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi