rlz Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Siemanko, zdobyłem stary komputer bo do mojego nie mam procka i postanowiłem go podkręcić. Procesor: Athlon XP 2500+ Płyta: ASRock K7S8XE RAM: 256 Zasilacz:350w Od razu mówię, żebyście nie pisali o zasilaczu bo mam to gdzieś. Spali się to się spali. Więc do sedna: Ustawiam FSB na 200MHz Wszystko fajnie chodzi, wykrywa jako 3200+. Stres przechodzi bez problemu. Teraz podnoszę o 5 MHz i [gluteus maximus] podczas logowania system zawiesza się. Jakieś pomysły? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 (edytowane) Procek/płyta ma dość. Przypuszczam, że płyta nie pozwala na więcej poszukaj jakiejś płyty na nf2(np abit nf7) to wyciśniesz siódme poty z tego bartona(?) Edytowane 10 Sierpnia 2011 przez waza47 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Jakie pamięci? Jaka temp proca? Tak na szybko wygooglałem TEST. Niby fsb 215mhz do osiągnięcia (na xp3200) jednak brak możliwości podniesienia v-core (zarówna memek jak i proca) może okazać się nie-do-przejścia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rlz Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 (edytowane) Nie będę w niego inwestował. Jest u mnie przejściowo. :P W biosie mam opcję voltowania cpu. Ponosi napięcie o 0.100. Czyli z 1.664 na 1.764 Enable OverVoltage Core :) Pamięć to: Hyiundai Electronics PC2700 (166MHz) 2.5V Kupiłem jeszcze na allegro 512MB 400MHz. Więc zobaczy się może w tym tygodniu czy pamięci ograniczją. Edytowane 10 Sierpnia 2011 przez rlz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Z ocen płyty w teście wynikał brak możliwości manipulacją prądem (No Voltage adjustments Vcore, Vdimm)... Tak czy inaczej memki nie dają rady. Widać 166 @ 200 mhz dla nich to max na def. Może manipulacja timingami, może jakieś asynchro w biosie? A może to max. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rlz Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2011 (edytowane) W porówaniu do biosu z tego testu to mój nie ma tylu opcji oc. Z Timingów mogę zmienić tylko CAS. Bios mam najnowszy Prędkość pamięci ustawiłem na najniższe i CAS na 3T i tak się nie zawiesza. Co ciekawe w trybie awaryjnym staruje. Odpalam więc Stress Prime na cpu i mem i po 6 minutach błąd. To wale tylko CPU i chodził 10 min ale nie chciało mi się czekać. Więc wolałem zostać przy stabilnych ustawieniach: FSB 200 Mem: 200(400) CAS: 2.5T Edytowane 10 Sierpnia 2011 przez rlz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Płyta bardzo kiepska - czasy kiedy Asrock to był totalny low end . Do tego chipset SiS . Możliwe że nie ma blokady PCI/AGP , więc kiedy podnosisz FSB podnosisz także taktowanie PCI i AGP ; przy 200 mhz jest ok bo pewno płyta daje taki mnożnik że taktowanie PCI/AGP jest na def . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Miałem kiedyś tą płytę jak była na czasie, i mówcie co chcecie - że to był totalny low end, itp itd. Ale to gadka tych co nie mieli z nią do czynienia. Służyła mi parę lat, a durona 1400 pokręciłem na 2200mhz i chodził. Tylko wtedy stosunkowo młode czasy dla mnie były, brak funduszy na chłodzenie, brak jakotakiej wiedzy i na standardowym coolerku się zdegradował po czasie, pewnie od temperatur. A napięcia możesz prockowi podbić robiąc drut-moda ;) schematy na necie pewnie jeszcze gdzieś są. Potem po przejściu na NF7-S jakoś nie odczułem różnicy w OC (już na Bartonie), a niby legendarna konstrukcja. Ten ASRock miał zajebiaszczy potencjał ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...