Skocz do zawartości
andre09

Creative X-FI HD USB + Logitech Z-5500 , dźwięk DTS ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, obecnie posiadam głośniki z5500 oraz kartę X-Fi Surround 5.1 ( ta wersja "nie-pro")

OD pewnego czasu zainteresowałem się tematem filmów HD z dźwiękiem DTS, jednak napotykam różne problemy...często nie mogę odtworzyć tego dźwięku,na panelu wyświetla się zwyczajnie Dolby IIPL Movie, a przecież powinien wyskoczyć DTS...

Połączenie oczywiście optykiem, film sprawdzony z dzźwiękiem dts i tak dalej... Czasem gdy odpaliłem film, DTS się pojawił,ale po pewnym czasie w głośnikach coś strzelało (w różnych filmach)

Próbowałem ustawiać dalej, zmieniać programy,potem naczytałem się o tym,że trzeba wykupić Enkodery DDL / DTS (np na allegro) ale...TA KARTA ICH NIE OBSŁUGUJE. WTF ?!

Dostałem propozycję zakupu karty X-FI HD, jak pewnie wiecie Creative używa wręcz określenia 'audiofilska'. Patrzę na to przez palce,jednak karta jest trochę lepsza i prawie 2x droższa. Zanim się wkopię w nieudany zakup...

czy z tej karty wyciągnę DTS ? Przy okazji ,jakich programów używacie do plików mkv z napisami (zewnetrznymi) i dzwiekiem DTS ?

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj Z5500 nie obsługuje wszystkich rodzajów DTS. Pousuwaj wszelkie zainstalowane wcześniej kodeki, zainstaluj najnowszy mpc-hc. W ustawieniach(w strumieniu wyjściowym) sprawdź czy masz dobrze ustawiony dźwięk DirectShow, u mnie dla przykładu na integrze jest to realtek digital output. Sprawdź czy na pewno masz dźwięk puszczony przez SPDIF (bo tylko przez to pójdzie ci DTS) zarówno w ustawieniach karty jak i w programie(w programie ustawiasz go włączając jakiś film .mkv z dts klikasz prawym>filtry>dekoder dźwięku DTS i tam w obu przypadkach zaznaczasz SPDIF oraz LFE i ustawiasz 3przednie+2 tylne i odpowiedni PCM, z tego co pamiętam to z5500 na pewno obsługuję 24bit ale 32 chyba też).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Logitechy nie obsługują DTS-HD MA czyli najnowszego standardu DTS ale zwykłe 1500 kbps obsługują wyśmienicie.

Do odtwarzania filmów MKV polecam "Splash PRO" świetny program który potrafi wyświetlić film w 60 kl./s (tylko płatna wersja i wymagany dobry sprzęt), program korzysta ze swoich kodeków więc nic nie musisz doinstalowywać ani konfigurować, ustawiasz tylko Audio na SPDIF i dodatkowe opcje które cię interesują jak np. akceleracja sprzętowa lub wspomniane wcześniej 60 kl./s napisy w formacie .srt dla telewizora obsługującego DLNA, a dla PC cokolwiek może być .txt.

EDIT:

Tutaj znalazłem porównanie formatów.

Maximum Bit Rate (HD-DVD)

Dolby Digital: 0.5 Mbps

DTS: 1.5 Mbps

Dolby TrueHD: 18.0 Mbps

DTS-HD Master Audio: 18.0 Mbps

Maximum Bit Rate (Blu-ray)

Dolby Digital: 0.6 Mbps

DTS: 1.5 Mbps

Dolby TrueHD: 18.0 Mbps

DTS-HD Master Audio: 24.5 Mbps