Skocz do zawartości
zbych1998

router tp-link WR340G

Rekomendowane odpowiedzi

Mam internet od sąsiada, mam kabelek rj-45 i chcę mieć wi-fi w domu, więc zakupiłem ten router i przy konfiguracji mam problem, bo nie wiem co wpisać w adres IP, maskę podsieci, bramę domyślną, a DNS-y chyba te co są w protokole muszą być. Proszę o radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że z tego internetu od sąsiada korzystałeś już po kablu, si? Wystarczyło tylko podłączyć komputer i działał, czyż nie?

W takim przypadku ustawiasz adres IP dla TP-LINKa z tej samej rangi, co adres routera w sieci sąsiada oraz taką samą bramę, wyłączasz serwer DHCP i to by było na tyle. Oczywiście ustawiasz też swoje urządzenie jako AP, nadajesz mu SSID, zabezpieczenia itd., ale to akurat jest dość oczywiste i banalne.

^O ile oczywiście nie pomyliłem się z powyższą tezą ;) -za mało informacji-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podłączasz kabel bezpośrednio do komputera. Serwer DHCP na routerze sąsiada powinien przypisać automatycznie adres IP, maskę i DNSy.

Na swoim routerze wyłączasz tylko serwer DHCP, ustawiasz adres dla własnego routera z tego samego zakresu (np. sąsiad ma 192.168.0.1, to ty ustawiasz 192.168.0.x) i taką samą bramę, zapewne 255.255.255.0.

Wszystkie te ustawienia dla twoich komputerów (IP, DNS, brama) będą przypisywane automatycznie przez router sąsiada, o ile ma włączone DHCP. Twój będzie pełnił rolę switcha i AP.

/ustawiasz swój router podłączając się do niego kablem/bezprzewodowo, po wyłączeniu DHCP, jeżeli nie podłączysz go do sieci sąsiada, konieczne będzie manualne ustawienie IP dla urządzenia dostępowego; swoją drogą ten TP-LINK jest bardzo łatwy do skonfigurowania, mam takiego w mojej kolekcji :)

Edit: Powodzenia.

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za odpowiedź

Zrobiłem "chyba" tak jak powiedziałeś i wyświetliło się pobieranie adresu sieciowego i ograniczenie lub brak łączności. :(

Zwykle kiedy tak było przy kabelku od razu podłączonym do kompa wystarczyło zmienić DNS. A teraz nie działa.

Edytowane przez zbych1998

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem dotyczy tylko dostępu do internetu, czy także do sieci lokalnej?

Próbowałeś ustawiać na komputerze DNS tak, jak przy połączeniu bezpośrednim?

Na pewno wyłączyłeś DHCP, nadałeś odpowiednie IP, a na obu świecą się diody (jest między nimi połączenie)? <- dot. routera

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-Problem dotyczy tylko dostępu do internetu, czy także do sieci lokalnej?

-Nie mogę ogólnie nic zobaczyć w internecie, gdy np. wchodzę na allegro to długo się ładuje, przy adresie URL wyskakuje ikonka allegro i wyświetla przeglądarka, że jest problem z DNS.

-Próbowałeś ustawiać na komputerze DNS tak, jak przy połączeniu bezpośrednim?

-Ustawiałem nowe DNS-y tak jak przy połączeniu bezpośrednim. DHCP wyłączony, a pod nim wpisałem dane routera sąsiada uzyskane przez Uruchom>cmd>ipconfig

-nadałeś odpowiednie IP

-Takie jakie uzyskałem przez ip config z inną końcówką. Diody się świeciły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób reset sprzętowy routera.

Podłącz wszystko.

Zaloguj się na router.

Sklonuj MAC

Ustaw zabezpieczenie wifi.

Naprawdę nie ma co kombinować więcej.

Nie mam pojęcia po co wyłączać DHCP.

reset OK

podłączenie OK

zalogowanie rozumiem że na przeglądarkę

jak sklonować MAC nie rozumiem

zabezpieczenie OK

No więc jak sklonować MAC i rozumiem że te sklonowanie MAC-u uzupełni pola jak IP, DNS, Brama, Maska..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sklonować? > Network > - MAC Clone > Clone MAC Address To

Zostaje sklonowany MAC a nie to co komuś przyjdzie do głowy.

Dzięki temu router zostanie rozpoznany jak Twój komp, pobierze od dostawcy takie same IP itd jak obecnie komp. i uzyska dostęp do internetu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy aby dwa routery w jednej sieci z włączonym serwerem DHCP nie generują problemów? Klonowanie adresu MAC - właśnie dlatego zapytałem się też o sieć lokalną, czy nie ma z nią problemów. Niektórzy operatorzy (chociażby kiedyś Aster) wymagali autoryzacji adresu MAC :).

Edit: Brałem pod uwagę rozwiązanie LAN-LAN i ew. problemy z dwoma DHCP ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy aby dwa routery w jednej sieci z włączonym serwerem DHCP nie generują problemów?

Jeśli kabel przychodzący od sąsiada wepnie w gniazdo WAN to problemów nie będzie. Nawiasem, u mnie w pracy w sieci pracuje jakiś Dlink źle wpięty i adresuje sobie sieć :rolleyes:

No właśnie, pytanie do zbych1998, w które gniazdo wpinasz kabel od sąsiada?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kabel przychodzący od sąsiada wepnie w gniazdo WAN to problemów nie będzie. Nawiasem, u mnie w pracy w sieci pracuje jakiś Dlink źle wpięty i adresuje sobie sieć :rolleyes:

No właśnie, pytanie do zbych1998, w które gniazdo wpinasz kabel od sąsiada?

Wpinam kabel od sąsiada w gniazdo WAN rj-45 i kabel od kompa do routera w jedno z czterech pozostałych LAN. Jutro sprawdzę jak pójdzie z klonowaniem MAC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój opis był nieadekwatny do sytuacji, gdyż uznałem, że kabel sąsiada wpinasz w jedno z gniazd LAN i opisałem konfigurację reszty w takim przypadku :D.

Hmm... nigdy nie próbowałem takiego połączenia przez gniazdo WAN, aż z ciekawości sprawdzę, jak to działa (jak wstanę).

Na podstawie tego postaram się wyciągnąć jakieś wnioski (wyszukane losowo, na szybko, częściowo przejrzane, jeszcze nie przetestowane) i potwierdzić, bądź im zaprzeczyć w praktyce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic z tego :/ Sklonowałem MAC, chciałem ustawić WEP-key taki jak przy instalacji 152-bitowy 13 znaczków to nie chciało, no więc dałem bez zabezpieczenia, był ten sam problem co wcześniej przeglądarka pisała że błąd z połączeniem i że coś nie tak z DNS. Mam google chrome.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IP, maskę, bramę, DNS masz na kompie pisane na sztywno czy są pobierane są automatycznie?

Na routerze Network > WAN > WAN Connection Type: jak masz ustawione?

Jak instalowałem router na kompie to dynamiczny DNS nie pasował czyli jest statyczny. Raczej jest na sztywno. W WAN Connection Type jest dynamic IP a reszta jest nie uzupełniona i pisze ciągle obtaining network parameters Edytowane przez zbych1998

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki adres dostajesz od sąsiada jak wepchniesz kabel z pominięciem routera ?

DNS wpisz albo dostawcy internetu, albo adres routera u sąsiada...

Ok, ale w WAN zostaje jeszcze nie uzupełniona brama, IP, maska i pisze obtaining network parameters. IP komputera i routera nie może być takie same. Edytowane przez zbych1998

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzyskane przez ipconfig próbowałem wpisać i pisało że komputer nie mieć takiego samego IP jak router.

No więc pisze co tam jest:

IP 192.168.1.3

Maska 255.255.255.0

DNS 213.241.79.38 213.241.255.76

Brama 192.168.1.254

serwer DHCP i resztę też napisać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale on jest bezpośrednio podłączony do komputera. A właściwie co to 340-stka?

Wszystko w routerze jest uzupełnione tylko jest problem z WAN i zabezpieczeniem Wifi, wybieram WEP key i wpisuję hasło a tam wyskakuje że hasło jest ni8e prawidłowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpinasz sam router z komputerem przez Lana i wchodzisz na konfiguracje routera (w karcie ustaw na automatyczne pobieranie adresów, no i możesz też zresetować router)...

sekcja NETWORK -> WAN wybierasz STATIC IP i uzupełniasz jak na screenie niżej...

Google Documents

Następnie przechodzisz do NETWORK -> LAN i zmieniasz adresację sieci (jak poniżej na screenie)

Google Documents

Później przechodzisz do ADVANCED SETTINGS -> DHCP

Google Documents

To samo w WIRELESS

Google Documents

I tyle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi