Skocz do zawartości
zbych1998

router tp-link WR340G

Rekomendowane odpowiedzi

No więc zrobiłem jak kazałeś ustawienie WAN no i przepisałem i wyskakuje mi że adres IP WAN I LAN nie może być takie same :( Dzięki wszystkim za wytrwałość, cierpliwość i pomoc, ale problem dalej nie rozwiązany.

Starałem się zmienić IP, ale znów pisało, że brama (gateway) jest zła.

Edytowane przez zbych1998

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc zrobiłem jak kazałeś ustawienie WAN no i przepisałem i wyskakuje mi że adres IP WAN I LAN nie może być takie same :( Dzięki wszystkim za wytrwałość, cierpliwość i pomoc, ale problem dalej nie rozwiązany.

Starałem się zmienić IP, ale znów pisało, że brama (gateway) jest zła.

Ma ktoś jakiś pomysł, proszę też o nie pewne pomysły, byle co aby miało choć 1% szans Edytowane przez zbych1998

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj w Network > Lan wpisać adres 10.0.0.1 (po zapisaniu ustawień będzie to adres który będziesz wpisywał w przeglądarkę aby wejść na router), maska 255.255.255.0.

DHCP Settings Start IP Address: 10.0.0.2, End IP Address: 10.0.0.10.

WAN Connection Type: Dynamic ip

Sklonuj mac.

Wszędzie pamiętaj o "save".

Na kompie ustaw automatyczne pobieranie adresu ip dla karty lan.

Pamiętaj o nowym adresie ip do wejścia na router.

Używaj opcji "dodaj odpowiedź lub "Szybka odpowiedź"

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie przestawiłem na te zabezpieczenie które zaproponowałeś.

Mam jeszcze ostatnie pytanie jeśli IP jest w DHCP od 10.0.0.1 do 10.0.0.10 to może być tylko 10 sprzętów zarejerstrowanych w routerze?

A i kiedy mam internet przez router wolniej wczytują mi się filmy i strony, można to jakoś zmienić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może już ktoś działał na Twoim necie i dlatego spowolnienie. 10.0.0.1 proponowałem dla routera, dhcp od 10.0.0.2.

Daje to 9 urządzeń zaadresowanych przez dhcp routera.

Mam ten sam router i u mnie wszystko działa szybko, tak samo jak bez routera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wp.pl wczytuje się bardzo wolno, a choćby nk.pl szybciutko, są też problemy z filmami na youtube.pl, działały zwykle na HD a teraz 360p i się ciągle ładują.

Pobaw się z różnymi DNS'ami to też ma czasami wpływ na szybkość wczytywania stron...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DNS-u używam takiego jaki jest najbliższy dostawcy ale kiedyś strony wczytywały się w 1 sekundę a teraz w pół minuty. Kiedy mam kabel od sąsiada bezpośrednio połączony z komputerem i DNS-y takie jak w routerze to wszystko działa szybko, sąsiad ma też wifi, ale zmieniałem częstotliwości nadawania 3 razy i bez zmian.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DNS-u używam takiego jaki jest najbliższy dostawcy ale kiedyś strony wczytywały się w 1 sekundę a teraz w pół minuty.

Jak sprawdzisz to co wyżej kolega sugeruje, to wyłącz DNS'y na routerze i w/na karcie sieciowej i pobierz to http://code.google.com/p/namebench/downloads/list - wyszukuje najlepszy możliwy DNS...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Speedtest.net

Bez wifi - 43ms pobieranie - 4.10 wysyłanie - 0.05 i pół minuty czekania zanim się uruchomi (pobieranie od razu sie uruchomiło na wysyłanie pół minuty, tyle ile wczytują się strony

Z wifi - 42ms pobieranie 4.20 - wysyłanie 0.5 i też pół minuty czekania.

Po wyłączeniu wifi strony się wczytywały tyle samo czasu.

Wyłączyć DNS-y to znaczy nastawić na automatyczne? Bo w routerze kiedy nic nie ma nie chce się zapisać, a w kompie automatycznie przestawia się na automatyczne ich pobieranie. W linku do ustalenia najlepszych DNS-ów są 3 programy, który wybrać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Speedtest.net

Bez wifi - 43ms pobieranie - 4.10 wysyłanie - 0.05 i pół minuty czekania zanim się uruchomi (pobieranie od razu sie uruchomiło na wysyłanie pół minuty, tyle ile wczytują się strony

Po wyłączeniu wifi strony się wczytywały tyle samo czasu.

Wyłączyć DNS-y to znaczy nastawić na automatyczne? Bo w routerze kiedy nic nie ma nie chce się zapisać, a w kompie automatycznie przestawia się na automatyczne ich pobieranie. W linku do ustalenia najlepszych DNS-ów są 3 programy, który wybrać?

Tak automatyczne...

W linku nie są 3 programy, tylko program przeznaczony dla 3 rożnych systemów operacyjnych - Mac OS / Windows / Linux (kolejność wedle strony)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Speedtest.net

Tak duża różnica wskazuje, że ktoś korzysta w Twojego internetu po wifi i dużo uploaduje (p2p???).

Edit: Oba testy były robione z udziałem routera rozumiem, ten bez wifi to nie było włączenie kabla bezpośrednio do kompa?

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Edit: Oba testy były robione z udziałem routera rozumiem, ten bez wifi to nie było włączenie kabla bezpośrednio do kompa?

Nikt nie uploaduje, bo własnie więcej było pobierania na włączonym wifi niż wyłączonym. Jest coś takiego w routerze, że się wpisuje MAC-i urządzeń i tylko one mogą korzystać?

A zresztą jak sprawdzałem czy ktoś korzysta był tylko mój komputer i wiem że przez wifi jest widać też że ktoś korzysta, bo było widać moje psp i ps3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firmware aktualizuje się naciskając w zakładce firmware "upgrade"? pytam tak dla pewności.

Mam wersję v3 no i na stronie tp-linka wybrałem mój model, wersję v3 i pisało wr340G_v3_101200 i to był największy numerek, taki sam widnieje na moim routerze więc raczej aktualizacja firmware nic nie da?

Jest problem z oczekiwaniem na połączenie strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi