wreq Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 WEP Security Option: Automatic WEP Key Format: ASCII 64-bit - hasło 5 znakowe / 128-bit - 13 znaków / 152-bit - 16 znaków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 (edytowane) No więc zrobiłem jak kazałeś ustawienie WAN no i przepisałem i wyskakuje mi że adres IP WAN I LAN nie może być takie same :( Dzięki wszystkim za wytrwałość, cierpliwość i pomoc, ale problem dalej nie rozwiązany. Starałem się zmienić IP, ale znów pisało, że brama (gateway) jest zła. Edytowane 16 Sierpnia 2011 przez zbych1998 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2011 (edytowane) No więc zrobiłem jak kazałeś ustawienie WAN no i przepisałem i wyskakuje mi że adres IP WAN I LAN nie może być takie same :( Dzięki wszystkim za wytrwałość, cierpliwość i pomoc, ale problem dalej nie rozwiązany. Starałem się zmienić IP, ale znów pisało, że brama (gateway) jest zła. Ma ktoś jakiś pomysł, proszę też o nie pewne pomysły, byle co aby miało choć 1% szans Edytowane 16 Sierpnia 2011 przez zbych1998 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2011 (edytowane) Spróbuj w Network > Lan wpisać adres 10.0.0.1 (po zapisaniu ustawień będzie to adres który będziesz wpisywał w przeglądarkę aby wejść na router), maska 255.255.255.0. DHCP Settings Start IP Address: 10.0.0.2, End IP Address: 10.0.0.10. WAN Connection Type: Dynamic ip Sklonuj mac. Wszędzie pamiętaj o "save". Na kompie ustaw automatyczne pobieranie adresu ip dla karty lan. Pamiętaj o nowym adresie ip do wejścia na router. Używaj opcji "dodaj odpowiedź lub "Szybka odpowiedź" Edytowane 16 Sierpnia 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2011 (edytowane) Automatyczne pobieranie adresu ustawić w połączenie lokalne>właściwości>protokół internetowy? Chcę się upewnić. Serwer DHCP enable czy disable? Edytowane 16 Sierpnia 2011 przez zbych1998 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Tak, DHCP enable i ustawienia jak podałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2011 DZIAŁA!!! Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc! Trzymajcie się! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Sobie wifi zabezpiecz jeśli tego nie zrobiłeś. Z tego co się orientuję to najlepiej WPA2-PSK. Jak coś to niech mnie ktoś poprawi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zabezpieczyłem WEP keyem, ponieważ PSP nie rozpoznaje zabezpieczenia, które podałeś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2011 http://psp-team.pl/forumpsp/index.php?showtopic=24932 Ponoć psp może działać na WPA-PSK, radzę pokombinować bo inaczej ktoś pokombinuje za Ciebie z WEP'em. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2011 (edytowane) Właśnie przestawiłem na te zabezpieczenie które zaproponowałeś. Mam jeszcze ostatnie pytanie jeśli IP jest w DHCP od 10.0.0.1 do 10.0.0.10 to może być tylko 10 sprzętów zarejerstrowanych w routerze? A i kiedy mam internet przez router wolniej wczytują mi się filmy i strony, można to jakoś zmienić? Edytowane 17 Sierpnia 2011 przez zbych1998 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Może już ktoś działał na Twoim necie i dlatego spowolnienie. 10.0.0.1 proponowałem dla routera, dhcp od 10.0.0.2. Daje to 9 urządzeń zaadresowanych przez dhcp routera. Mam ten sam router i u mnie wszystko działa szybko, tak samo jak bez routera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2011 U mnie wp.pl wczytuje się bardzo wolno, a choćby nk.pl szybciutko, są też problemy z filmami na youtube.pl, działały zwykle na HD a teraz 360p i się ciągle ładują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2011 U mnie wp.pl wczytuje się bardzo wolno, a choćby nk.pl szybciutko, są też problemy z filmami na youtube.pl, działały zwykle na HD a teraz 360p i się ciągle ładują. Pobaw się z różnymi DNS'ami to też ma czasami wpływ na szybkość wczytywania stron... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2011 (edytowane) DNS-u używam takiego jaki jest najbliższy dostawcy ale kiedyś strony wczytywały się w 1 sekundę a teraz w pół minuty. Kiedy mam kabel od sąsiada bezpośrednio połączony z komputerem i DNS-y takie jak w routerze to wszystko działa szybko, sąsiad ma też wifi, ale zmieniałem częstotliwości nadawania 3 razy i bez zmian. Edytowane 17 Sierpnia 2011 przez zbych1998 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Ma ktoś pomysł aby to naprawić, albo przyczynę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Wyłącz wifi na routerku i sprawdź czy dalej spowalnia. Sprawdź i porównaj pingi i przepustowość, np Speedtest.net - The Global Broadband Speed Test Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2011 DNS-u używam takiego jaki jest najbliższy dostawcy ale kiedyś strony wczytywały się w 1 sekundę a teraz w pół minuty.Jak sprawdzisz to co wyżej kolega sugeruje, to wyłącz DNS'y na routerze i w/na karcie sieciowej i pobierz to http://code.google.com/p/namebench/downloads/list - wyszukuje najlepszy możliwy DNS... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Speedtest.net Bez wifi - 43ms pobieranie - 4.10 wysyłanie - 0.05 i pół minuty czekania zanim się uruchomi (pobieranie od razu sie uruchomiło na wysyłanie pół minuty, tyle ile wczytują się strony Z wifi - 42ms pobieranie 4.20 - wysyłanie 0.5 i też pół minuty czekania. Po wyłączeniu wifi strony się wczytywały tyle samo czasu. Wyłączyć DNS-y to znaczy nastawić na automatyczne? Bo w routerze kiedy nic nie ma nie chce się zapisać, a w kompie automatycznie przestawia się na automatyczne ich pobieranie. W linku do ustalenia najlepszych DNS-ów są 3 programy, który wybrać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Speedtest.net Bez wifi - 43ms pobieranie - 4.10 wysyłanie - 0.05 i pół minuty czekania zanim się uruchomi (pobieranie od razu sie uruchomiło na wysyłanie pół minuty, tyle ile wczytują się strony Z wifi - 42ms pobieranie 4.20 - wysyłanie 0.5 i też pół minuty czekania. Po wyłączeniu wifi strony się wczytywały tyle samo czasu. Wyłączyć DNS-y to znaczy nastawić na automatyczne? Bo w routerze kiedy nic nie ma nie chce się zapisać, a w kompie automatycznie przestawia się na automatyczne ich pobieranie. W linku do ustalenia najlepszych DNS-ów są 3 programy, który wybrać? Tak automatyczne... W linku nie są 3 programy, tylko program przeznaczony dla 3 rożnych systemów operacyjnych - Mac OS / Windows / Linux (kolejność wedle strony)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) Speedtest.net Bez wifi - 43ms pobieranie - 4.10 wysyłanie - 0.05 i pół minuty czekania zanim się uruchomi (pobieranie od razu sie uruchomiło na wysyłanie pół minuty, tyle ile wczytują się strony Z wifi - 42ms pobieranie 4.20 - wysyłanie 0.5 i też pół minuty czekania. Tak duża różnica wskazuje, że ktoś korzysta w Twojego internetu po wifi i dużo uploaduje (p2p???). Edit: Oba testy były robione z udziałem routera rozumiem, ten bez wifi to nie było włączenie kabla bezpośrednio do kompa? Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Edit: Oba testy były robione z udziałem routera rozumiem, ten bez wifi to nie było włączenie kabla bezpośrednio do kompa? Nikt nie uploaduje, bo własnie więcej było pobierania na włączonym wifi niż wyłączonym. Jest coś takiego w routerze, że się wpisuje MAC-i urządzeń i tylko one mogą korzystać? A zresztą jak sprawdzałem czy ktoś korzysta był tylko mój komputer i wiem że przez wifi jest widać też że ktoś korzysta, bo było widać moje psp i ps3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wreq Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Advanced Settings -> Security -> MAC Address Filtering... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Sprawdź jaką masz wersję firmware i zobacz czy nie ma nowszej. Może aktualizacja pomoże. Zrób backup ustawień wcześniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) Nie jest to wina DNS-ów, choć te co wykazał program od wreq przy bezpośrednim podłączeniu kabla do kompa przyśpieszają neta, jutro zresetuję router i zrobię aktualizację. Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez zbych1998 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbych1998 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) Firmware aktualizuje się naciskając w zakładce firmware "upgrade"? pytam tak dla pewności. Mam wersję v3 no i na stronie tp-linka wybrałem mój model, wersję v3 i pisało wr340G_v3_101200 i to był największy numerek, taki sam widnieje na moim routerze więc raczej aktualizacja firmware nic nie da? Jest problem z oczekiwaniem na połączenie strony. Edytowane 20 Sierpnia 2011 przez zbych1998 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...