Skocz do zawartości
Przemek165

Procesor się przegrzewa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam problem z komputerem. Mianowicie przegrzewa mi się procesor, przez co nie mogę grać w gry więcej niż około 20 minut bo komputer się wyłącza.

Zauważyłem, że podczas 15 minut grania procesor osiągnął 80C (sprawdzane programem HWMonitor).

Nie wiem, zatem jak mógłbym obniżyć temp. procesora. Komputer czyszczony był 8 dni temu a pasta termoprzewodząca na procesor była wymieniana miesiąc temu.

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaję konfig PC:

Procesor - AMD Athlon X2 Dual Core Processor 5200+ (2,71 GHz) Brisbane , chłodzenie AMD

Płyta główna - Gigabyte GA-M52L-S3

Karta graficzna - Gigabyte Nvidia Geforce 9800GT 512 MB

Pamięć - 2 GB RAM 800 MHz Patriot (2 kości po 1 GB)

HDD - 320 GB Maxtor 7200 RPM

Zasilacz - ModeCom Feel III 500 W

Dodatkowe chłodzenie na płycie głównej - Antec srebrny wentylator

Pastę nałożyłem według zaleceń informatyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor na 90% się nie przegrzewa tylko czujnik źle zmierzy temperaturę.

Po kolei:

1. Reset CMOS + wgranie najnowszego BIOSu.

2. Jeśli już masz najnowszy BIOS to spróbuj sam reset CMOS.

3. Jeśli to nic nie da, to ręcznie zmniejsz napięcie na procesorze w BIOSie (to te pozostałe 10% ;)).

P.S. sprawdź temp organoleptycznie u podstawy radiatora. Najprawdopodobniej będzie tylko lekko ciepły.

Edytowane przez kfgz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Resetowałem CMOS na tym biosie co mam ale to nic nie dało, a radiator jest rzeczywiście teraz lekko ciepły ale kiedy dotknąłem po samoczynnym wyłączeniu PC to był gorący.

A jak mam zmniejszyć te napięcia? , bo nie chce nic popsuć. Mój bios to Award Modular BIOS v6.00PG F9a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No skoro wentylator dobrze założony obniżanie napięcia nic nie daje a radiator gorący, to nasuwa się myśl, że procesor umiera(rzadko się zdarza ale jednak). Widziałem raz nawet jakiegoś amdka z takimi samymi objawami na alletanio.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi