KatanaPL Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Witam. Potrzebuję obudowy na płytę MiniITX, zasilacz ATX , ZERO napędów 5.25" oraz na 6 (lub przykładowo 8 dysków 3.5" (jeśli to w ogóle jest możliwe) . Jeśli to możliwe, to miłym dodatkiem byłby kontroler obrotów wentylatorów (po jednym potencjometrze na każdą stronę obudowy gdzie znajdują się wentylatory). Wymiary jakie mi są potrzebne to: Szerokość=22CM , Wysokość=35CM , Głębokość=34CM Wymiary nie mogą być większe niż podane. Płyta główna to 17x17cm (nie jest wysoka (może kilka CM)), więc wymiary by pasowały, ale czy by dało radę tam wcisnąć całość? Myślałem o tym, aby płytą główna znajdowała się leżąco na dole obudowy, zasilacz u góry, a dyski na przedzie obudowy - oczywiście potrzebne jest też miejsce na wentylację. Ew. myślałem o budowie dwupoziomowej (z podłogą (dolna ściana)) oraz drugim poziomem w połowie wysokości. Na dolnym poziomie znajdowałby się zasilacz + część dysków, na górnym poziomie płyta główna+ część dysków. Na przedzie takiego ułożenia byłoby miejsce na dwa wentylatory 12CM/14CM (jeden pod drugim), u góry podobnie oraz na lewym boku (patrząc od przodu obudowy), a z tyłu to co dałoby się wcisnąć w pozostałe miejsce na wentylację :) Niech ktoś mi powie, czy to jest w ogóle możliwe i z jakich materiałów można to wykonać (jaki mam wybór w jakich cenach)? Może ma jakieś przykłady obudów, z których mógłbym wybrać ogólny projekt? Prosiłbym o kosztorys ile to mniej więcej może kosztować (najlepiej na PW), oczywiście jeśli to nie będą w miarę przystępne koszta, to pewnie zdecyduję się na jakiś gotowy projekt, ale wolę wiedzieć czy lepiej kupić coś taniego, gotowego czy lepiej dozbierać, żeby mieć coś porządnego, unikatowego :) Jeśli jest to możliwe, to proszę o odpowiedź, jeśli nie jest możliwe, to można mój pomysł śmiało wyśmiać, będę wiedział jak się mój pomysł ma do rzeczywistości :D Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Maniakalny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hejger Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Swego czasu właśnie Maniakalny robił fajne budy pod itx'y, patrz tutaj, ale zmył się na pclaba (tam się nazywa duniek) i pewnie już ich nie robi tak samo jak różnych wynalazków do WC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KatanaPL Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Do Maniakalnego napisałem PW, ale właśnie też zdążyłem wyczytać, że już się nie zajmuje obudowami, a szkoda, bo miał bardzo ładne projekty, jeszcze z dymionej plexy, bardzo ładnie to wyglądało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrii Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2011 Zasadniczo to do czego będzie ci potrzebne 6 lub 8 dysków? Pytam z ciekawości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KatanaPL Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2011 (edytowane) Aktualnie będą w niej 2-3 dyski, w późniejszym czasie w miarę potrzeb chcę mieć miejsce na ich dodawanie, choć może 6 dysków to przesada, 4 dyski pewnie wystarczą, a będzie w obudowie siedział domowy serwer plików/Seedbox. Choć lepiej mieć więcej miejsca niż żeby miało go brakować w pewnym momencie ;) Edytowane 16 Sierpnia 2011 przez KatanaPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheUn4seen Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2011 (edytowane) Tylko po co dziergać obudowę samemu? Jeśli starczą Ci 4 dyski to nie ma problemu: Eolize Online Shop | SVD Mini-ITX Gehäuse mit 4 Hot-Swap Einschüben, ideal für NAS und Home Server | online kaufen (znana też jako CFI A7879) Chenbro ES34169, 4x HDD 3,5" zasilacz 120W! (1759166277) - Aukcje internetowe Allegro Ewentualnie rozwiązanie całościowe: http://www.wegotserved.com/2011/02/15/hands-hp-proliant-microserver/ http://h10010.www1.hp.com/wwpc/pl/pl/sm/WF05a/15351-15351-4237916-4237917-4237917-4248009.html Edytowane 16 Sierpnia 2011 przez TheUn4seen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KatanaPL Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Tylko po co dziergać obudowę samemu? Jeśli starczą Ci 4 dyski to nie ma problemu: Eolize Online Shop | SVD Mini-ITX Gehäuse mit 4 Hot-Swap Einschüben, ideal für NAS und Home Server | online kaufen (znana też jako CFI A7879) Chenbro ES34169, 4x HDD 3,5" zasilacz 120W! (1759166277) - Aukcje internetowe Allegro Ewentualnie rozwiązanie całościowe: Hands On: HP ProLiant MicroServer | We Got Served Seria HP ProLiant MicroServer opis - HP Małe i średnie firmy produkty No właśnie to są ceny, które trochę nie pasują, wolę już za np. te 600ZŁ mieć obudowę samoróbkę ;) Cała konfiguracja jest tańsza niż te obudowy :P Chyba zakupię jednak coś gotowego, bo znalazłem za 130ZŁ gotową obudowę ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...