Skocz do zawartości
Eldian

Dołożenie pamięci RAM w laptopie

Rekomendowane odpowiedzi

Mój laptop: Acer Aspire 5742G - laptop dla całej rodziny. Acer Aspire 5742G-373G50MNKK. Benchmark.pl

Mam w środku w tym momencie 2GB + 1 GB 1333 MHz

Pytanie co opłaca się dokupić:

1) 2x4GB (jakie?)

2) wywalić kość 1 GB a dołożyć zamiast tego 4 GB i w sumie będzie 6

Plusem pierwszego jest to że mam identyczne pamięci. W drugim przypadku troche taniej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej dokupić 2x4gb, bo bedziesz miał dualchanel a nadwyzke ramu mozesz spozytkowac na ram-dysk umiescic tam cache przegladarki i tak dalej, przy 8gb smiało mozesz wyłaczyc stronnicowanie na dysku co równiez przyspieszy lapka, pamieci nigdy nie za wiele (choc ja z tym ostatnio przesadziłem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a chcesz sobie tak po prostu dołożyć ramu czy masz jakieś podejrzenia ze ci go naprawdę brakuje? 3 giga to dosyć dużo jak na przeglądanie neta. Dla przykładu mojemu koledze je 5 giga na Linuksie z uruchomionym KDE i Windowsem 7 i Photoshopem w maszynie wirtualnej. Do tego wiadomo przeglądarka z tysiącem zakładek, gg i inne ciach!ły które każdy ma powłączane. Jak chcesz zmień 1 giga na 2 i będziesz mial razem 4. Jak dla mnie wystarczająco w zupełności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi