Skocz do zawartości
cooltronic

Abit AB9 (Pro i Quad) Kod POST F.5. F5

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Tak gwoli ścisłości chcę powiedzieć (i poradzić), co jeszcze można zrobić z tym Abitem AB9 (błąd ten dotyczy właściwie Abita AB9 (również Pro i Quad), również różnych płyt (głównie Abit, Asus, Foxconn ale z tego co wiem, dotyka "sporadyczne wszystkie płyty na BIOSach Phoneix) na P35 i P965.

Jeśli na wyświetlaczu POST (ja mam w płycie głównej Abit AB9) wyświetla Ci się błąd F5 (w bios Phoneix), płyta się nie uruchamiała, lub uruchamiała "czasami" to Ciebie też, może dotyczyć ten problem... Dokładniej błąd C5 w BIOS Phoneix oznacza on "Clear Huge Segment".

SPOSÓB URUCHOMIENIA nr 1 (tego używać pierwszego)

1.Przełącz przełącznik zasilacza w pozycji ON (lub/i włóż wtyk zasilający)

2.Odczekaj 30 sekund

3.Wyłącz przełącznik zasilacza w pozycji OFF (lub wyjmij wtyk zasilający)

4.Gdy diody na płycie zgasną, szybko włącz zasilanie.

SPOSÓB URUCHOMIENIA nr 2 (zrób go jak sposób nr 1 nie pomoże, sam go wymyśliłem i mi pomógł. Ale z pewnością do "bezpiecznych" nie należy)

1. Włącz zasilanie płyty głównej na około 2-3 minuty

2. Zewrzyj zielony kabel i czarny (uruchomienie zasilacza, jeśli masz diodę sygnalizującą uruchomienie płyty głównej powinna się zapalić)

3. Wyłącz zasilanie i ponownie je włącz

Na Twoim testerze POST powinien wyświetlić się kod 00. A i opisane metody mają wybiórczą skuteczność (działają za którymś tam razem)

Hm i jeszcze jedno wszystkie opisane metody robisz wyłącznie na własne ryzyko. Szczególnie metoda nr 2 może być niebezpieczna i polecam, robić ją z ODPIĘTYM wtykiem 4-pin zasilania procesora.

Jeszcze znalazłem poradę na forach internetowych o tym błędzie, aby wymienić baterię od BIOSu (CMOSu).

Teraz mam pytania: Zna ktoś kod POST F5 w Phoneix, da się coś z tym zrobić?

Co oznacza to cholerne "Clear Huge Segment"?

Hm i jaki segment (pamięci) ta płyta ma czyścić bez pamięci BIOS i procesora?

Da się jakoś usunąć ten problem tak, aby nie trzeba było niepotrzebnie ryzykować uszkodzeniem sprzętu?

Edytowane przez cooltronic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi