Skocz do zawartości
Janek_SiD

Podłączenie routera z WiFi do zwykłego routera

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje pomocy.

Potrzebuję tymczasowo dodać obsługę WiFi do routera posiadającego tylko standardowego switcha na 4 porty Ethernet.

Nie ma możliwości zastąpienia routera zwykłego tym bezprzewodowym. Po pierwsze internet dostarczany jest droga radiową i chyba router nie jest zwykły i nie da się normalnie zastąpić innym. Po drugie, to nie moje łącze i nie chce się rządzić nie swoim sprzętem.

Mam natomiast w domu router Asusa z WiFi. Pomysł jest taki, żeby router przewodowy podłączyć kablem Ethernet z routerem posiadającym WiFi, aby ten dalej rozsyłał sygnał bezprzewodowo.

Moje pytania:

- czy tak da się zrobić?

- co trzeba ustawić w tym drugim, bezprzewodowym routerze?

- czy bezprzewodowy router powinien posiadać jakieś określone funkcje?

- może możecie polecić router który spisałby się do tego celu szczególnie dobrze?

Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwie opcje: albo podpinasz Asus'a poprzez jego port WAN (możesz wtedy użyć wbudowanego w router konfiguratora), albo poprzez któreś z czterech wyjść LAN (wtedy Asus będzie działał jako zwykły switch wifi bez tworzenia kolejnej podsieci - jedyne co trzeba zrobić to ustawić zabezpieczenia dla wifi i wyłączyć w nim serwer DHCP)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi