Kszysiu Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam Najpierw chciałbym napisać, że z linuxa jestem totalny laik prosiłbym aby nikt się ze mnie nieśmiał:P więc problem mam taki. Na virtualboxie mam postawionego ubuntu server i próbuje wrzucić na niego jakieś pliczki próbowałem wg tego poradnika: http://lazowski.wordpress.com/2009/07/28/konfiguracja-vsftpd-very-secure-ftp-server/ wszystko niby ładnie pięknie, przepisałem konfig nr.2 (bez tych limitów po komentarzu "#limity liczby równoczesnych połączeń" i zmieniłem port na standardowe 21 i folder - ustawiłem "/home/kszysiu") problem w tym, że próbując się podłączyć z komputera hosta (win xp) przez: opere - wywala błąd, że serwer przeciążony internet explorer - pokazuje pusty katalog i komunikat żeby otworzyć przez eksplorator windows eksplorator windows - też pokazuje pusty folder, a po próbie utworzenia katalogu wyskakuje "550: acces danied" filezilla - tak samo jak eksplorator nie rozumiem tego.... w folderze /home/kszysiu jest jeszcze jeden folder który powinno conajmniej pokazać chyba... (jest pusty)... zdaje mi się że problem jest błachy, tylko ja nie znam linuxa więc nie wiem co mam zrobić ;p nie wiem czy to ważne ale np. apache2 jako tako działa;p znaczy... przynajmniej pokazuje się strona "its works!!", ale nie wiem co by było jakbym strone swoją chciał wrzucić - nie chce mi się pisać nic w vi albo nano - wole wrzucić coś gotowego :) dlatego chce ftp:) Edytowane 21 Sierpnia 2011 przez Kszysiu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aimar Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2011 Sprawdz, czy podany katalog istnieje, Sprawdz uprawnienia katalogu, Sprawdz, kto jest wlascicielem katalogu (i czy posiada do niego pelne prawa) Sprawdz, na jakim uzytkowniku odpalony jest vsftpd (i jak wyzej - czy jest uzytkownikiem uprawnionym) Sprawdz logi - co wyrzuca w logach vsftpd, co dostajesz w logach podczas laczenia w kliencie ftp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...