Skocz do zawartości
janekwisniewskipadl

Jaki dysk 2.5 do laptopa i czy moge dysk zamiast CDROM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kilka miesiecy temu, padl mi Seagate Momentus 7200.4, potrzebowalem nowy dysk szybko wiec zakupilem HM640JJ.. Seagate wrocil, i poszedl do brata.. Tydzien temu przestalo wykrywac w nim partycje.. W moim Samsungu od jakis dwoch tygodni wystepuja problemy z odczytem plikow z dysku - CRC 2559 bledow w SMART oraz troche bad sectorow.. Znow musze wyslac dwa dyski na gwarancje i zakupic nastepny i teraz pytanie.. Jaki dysk kupic? Seagate padl mi 2x.. 7200 obrotow 16mb cache drogi byl.. Samsung 16mb cache 7200 obrotow i 640gb za jedyne 229zl ;] po pierwsze nie ma zadnego dysku w tej cenie z takimi danymi technicznymi, a ja nie wiem czy kupowac znow Samsunga, a zwlaszcza ten model bo ponoc notorycznie padaja. Myslalem o jakims WD.. ale do 250zl mamy jedynie 500gb 8mb cache i 5400 obrotow co wypada dosyc MARNIE przy konkurencji.. Co radzicie?

Drugie pytanie, w zwiazu z ciaglymi problemami z dyskami twardymi robie kopie zapasowa co tydzien na dysk USB co trwa ponad 10 godzin.. Samsung S2 sie zwie. Nie mam w tym laptopie ani USB 3.0, ani eSATA :/ Poczytalem wiec na necie o wymianie dysku CDROM na drugi HDD.. W wielu modelach jest to mozliwe, jak jest w moim KHLB2? Dane ogolne laptopa w sygnaturze.

Pozdrawiam

Edytowane przez Crash Zero

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko gra, sprawdzone w serwisie.

Co jest z tymi Hitachi? Kiedys mialem slawna 80gb tej firmy nie do zajechania, a teraz nawet na allegro zapomniano o tej firmie. WD nigdy nie mialem, ale to jedyne dyski, ktore teraz polecaja i w zwiazku z tym, ze nigdzie nie ma hitachi to mysle nad

Western Digital WD5000BEKT badz BPKT ( czym sie rozni ten BPKT? na allegro zachwala gosc, ze to nowa seria )

Dyski twarde Western Digital Hitachi 7200rpm 500 GB i więcej 2,5 cala Wewnętrzny cena - Porównanie cen w sklepach

Ogolnie to do wyboru mam to co tutaj pozaznaczalem. Albo 500gb tutaj do wyboru Hitachi badz WD obydwa najnowsze serie jak patrze. Badz z tych wiekszych ale to Hitachi odpada bo ma tylko 640 za porownywalne pieniazki od WDka z 750GB i tymi ich systemami antywstrzasowymi. Za to Hitachi jest wedlug testow nieco szybszy i cichszy wiec ku niemu sklanialbym sie przy wybieraniu dysku 500gb. Tak czy siak nie wiem co z ta firma i nie chce miec kiedys problemow z gwarancja bo tak jak wczesniej pisalem strasznie ciezko znalezc ich dyski.

Western Digital's Scorpio Black 750GB notebook hard drive - The Tech Report - Page 3

Sugeruje sie tym testem, aczkolwiek tutaj nie ma tego Hitachiego 640.

Ogolnie to mysle nad tym WB 750GB bo wyglada imponujaco jak na dysk do laptopa i jest niby cichy - jak z wibracjami jestli ktos orientuje?

Edit: wlasnie wyczytalem, ze Hitachi zostalo przejete przez WDka ;] to chyba pozostaje mi WD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w moim lapku 2 dyski padly, kazdy po pol roku uzywania. Okazalo sie ze winna byla plyta glowna, a dokladniej bylo cos z napieciami. Innym obiawem tego bylo mocne grzanie sie procka. Po wymianie plyty glownej okazalo sie ze drugi dysk wrocil do zycia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok, ale w serwisie mi sprawdzili lapka i mowili, ze wszystko ok. Mam znajomych w sklepie u siebie w miescie. Zreszta ten Seagate drugi raz padl u mojego brata w kompie, a nie u mnie.

Dalej nie znam odpowiedzi na moje pytania, a chcialbym kupic juz dysk i zainstalowac sobie na nim system zanim ten dysk padnie i zostane na lodzie :) wiec Hitachi zostalo przejete i zostal do wyboru juz tylko WD z marek zaufanych, w sumie kupie ten wiekszy bo duzo doplacac nie trzeba. Teraz pytanie tylko czy wszystko z nim OK? Ludzie sie nie skarza itp? Czy to byscie kupili za te 350zl?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie tu masz racje i doszedlem do wniosku, ze nie bede placic 360zl za dysk -_- a tymbardziej 410 za hybryde 250gb mniejsza.. Skoro tutaj mam

SEAGATE ST9500420AS • ProLine.pl Najlepszy Internetowy Sklep Komputerowy Wrocław

205zl czyli 160zl mniej (16mb cache i 7200 wiec w sumie i tak szybki bedzie), a w sumie i tak bedzie na 3 tygodnie bo pozniej Samsung wroci, ktory jest prawie tak szybki jak ten WD Black nie mowiac juz o tym, ze roznice miedzy nimi to 5% wiec i tak pewnie tego nie zauwaze w normalnej pracy, szkoda kasy, a moj lapek to nie jakies Game PC :)

Dzieki za pomoc, pozdro.

P.S. Zostaje jedna sprawa, czy moj lapek (z siga) pociagnie drugi dysk zamiast napedu, ewentualnie jak to sprawdzic samemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi