samzi Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam Mam taki problem że mój laptop nie chce się włączyć tzn wszystko było dobrze normalnie go wyłączyłem i po paru godzinach gdy znowu go włączyć chciałem włączył się ale na ekranie wyskoczyło cos takiego ... "Intel UNDI, PXE-2.1 (build 082) Copyright © 1997-2000 Intel Corporation For Realtek RTL8111B/8111C Gigabit Ethernet Controller v2.15 (080320) PXE-E61: Media test failure, chech cable PXE-MOF: Exiting PXE ROM. No bootable device -- insert boot disk and press any key" i jak coś sie naciska to to się tylko powtarza :/// i dziwny dźwięk wydaje z siebie nie ma normalnego dźwięku jaki był zawsze CO JEST GRANE ?? Edytowane 23 Sierpnia 2011 przez samzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Laptop z niewiadomego powodu próbuje bootować po lanie. Wejdź do biosu, sprawdź czy dysk jest wykrywany prawidłowo, ustaw kolejność bootowania, zapisz ustawienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samzi Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2011 (edytowane) z miłą chęcią tylko ze nie wiem jak to się robi wszedłem w biosa i ustawiłem tryb ACHI bo był IDE ale to nic nie dało :/ a jak zrobić te czynności o których ty mówisz nie mam pojęcia ^^ w biosie w opcji BOOT jest tak Boot priority order: 1. IDE1 : Optiaric DVD RW AD-7560S 2. IDE0 : 3. USB FDD : 4. Network Boot : Realtek Boot Agent 5. USB HDD : 6. USB CDROM: i co teraz ???????? Edytowane 23 Sierpnia 2011 przez samzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Nie widać dysku. Ustaw go na IDE i sprawdź czy się pojawi. Na pierwszej stronie biosu widać dysk? Sprawdź dysk w kompie stacjonarnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samzi Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2011 (edytowane) A więc tak jest na IDE ale nadal go nie widać tak twierdzę ^^ ponieważ na głównej stronie biosu pisze HDD Model Name: None HDD Serial Number : i tyle :( i nie sprawdzę go na PC ponieważ ten twardy dysk ma odwrotnie wtyczki :/ tzn tak jak bym zamienił je miejscami on ma miejsce na wsunięcie a nie jak normalny dysk ze coś wystaje ;p a ja nie posiadam takich kabli NO I CO TERAZ !!!!!!! ????????????????? Edytowane 23 Sierpnia 2011 przez samzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2011 (edytowane) Coś kombinujesz. Daj fory tego dysku. Przypuszczam, że ma jakiś adapter przykręcony (coś takiego może http://www.cdsparts.com/p-568-new-emachines-g520-hard-drive-connector.aspx ). Edytowane 23 Sierpnia 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samzi Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2011 (edytowane) A NIE PRZEPRASZAM POMYLIŁO MI SIĘ ;P Ja inny dysk widziałem ;p ;p do PC podłączyć go normalnie tak samo jak jest podłączony dysk z PC ? tylko pod inne gniazdo saty ?? czy jakoś inaczej ? bo ten z laptopa to chyba mniej Volt ma bo 5 a w pc jest 12 ;p a i jeszcze chyba trzeba jakieś zworki przełożyć i ustawić żeby jeden dysk był na Master a ten drugi na Slave tak ??????? Edytowane 23 Sierpnia 2011 przez samzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Składasz jak lego. Wszystko pasuje. Jakie master / slave? Toż to przy dyskach IDE PATA było a nie sata. Jedyne to sprawdzić kolejność bootowania, żeby stacjonarka nie wystartowała z lapciakowego dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samzi Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2011 aha no to w biosie trzeba zmienić ale co z napięciem ????? przecież nie podłączę 12v do 5V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2011 no to nie podłączaj... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samzi Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2011 (edytowane) hehehe ejj no nie no na serio pytam hehe ;p czy nic sie nie stanie ? bo nie wiem czy dysk się zjebał choć nie wiem jakim cudem ^^ czy tylko bisa trzeba ustawić jakoś ;p Edytowane 23 Sierpnia 2011 przez samzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samzi Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2011 WIĘC ?????????? :/ no kurde Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Człowieku pomyśl troche. Podłączasz tylko te kable które pasują, nic sie dyskowi nie stanie. Jeśli jest sprawny to komputer go wykryje. Skoro laptop nie widzi dysku, są 3 możliwości: -uszkodzony dysk -uszkodzony mechanicznie port sata przy plycie lub dysku -uszkodzona płyta główna, konkretniej: most południowy. laptop nie jest po burzy, przepięciu, zwarciu przez usb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...