Skocz do zawartości
cryt

Do ilu da radę podkręcić amd phenom x4 970 black edit 3.5 ghz

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie do ilu da radę podkręcić procesor amd phenom x4 970 black edit 3.5 ghz

sprzęt:

płyta główna - asus m4a88t-v evo/usb3/amd 880g/ ( polecona na forum, dobra do podkręcania )

wentylator - scythe mugen II Rev.B

zasilacz - bequiet! PurePower L7 530W

ram - goodram 4gb 1600 mhz, potem dokupię jeszcze 4 jak będę miał kasę

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego do ilu go podkręcisz nikt Ci nie powie. Sam musisz to sprawdzić, każdy egzemplarz kręci się inaczej.

Poza tym jeśli jeszcze nie kupiłeś tego Phenoma to go nie kupuj. Jest kompletnie nieopłacalny. Lepiej kupić Phenoma II X4 955, który jest sporo tańszy i jego podkręcić. Phenom II X4 970 nie jest wart zakupu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jw.

Każdy procek różnie się kręci , nawet różne egzemplarze tego samego modelu osiągają różne OC - jeden się kręci wysoko przy lekko zmienionym Vcore a inny ma problemy po podkręceniu o 200-300 mhz bez zmiany vcore .

A sam X4 970 jest mało opłacalny - nie warto dopłacać ~ 100 zł dla 300 mhz , 955BE równie dobrze się kręci .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak w temacie do ilu da radę podkręcić procesor amd phenom x4 970 black edit 3.5 ghz

sprzęt:

płyta główna - asus m4a88t-v evo/usb3/amd 880g/ ( polecona na forum, dobra do podkręcania )

wentylator - scythe mugen II Rev.B

zasilacz - bequiet! PurePower L7 530W

ram - goodram 4gb 1600 mhz, potem dokupię jeszcze 4 jak będę miał kasę

Większość C3 kończy się w okolicach 3.7-3.8, zasadniczo niezależnie od tego, jaki mają nominalny mnożnik, stąd zazwyczaj nie opłaca się kupować wyższych modeli. Mój 955BE poszedł na 3910MHz, ale dopiero po wyszlifowaniu na płasko - przed tym w okolicach 3.8 łapał na jednym rdzeniu temperatury rzędu 70*C i się wieszał. I jest to niestety dość częste.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli bardziej się opłaca kupić ten 955 BE - AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3/ [HDZ955FBGMBOX] - 425zł : Esc.pl i podręcić do mniej więcej 3.7/3.8 ghz, btw dijkstra masz jakiś wentylator na procesor, bo np. ja mam zamiar kupić Scythe Mugen II Rev.B

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli bardziej się opłaca kupić ten 955 BE - AMD Phenom II X4 955 Black Edit /3.2GHz, 125W, AM3, BOX, rev. C3/ [HDZ955FBGMBOX] - 425zł : Esc.pl i podręcić do mniej więcej 3.7/3.8 ghz, btw dijkstra masz jakiś wentylator na procesor, bo np. ja mam zamiar kupić Scythe Mugen II Rev.B

Mam SilentumPC fortis. Miałem starego mugena, ale się nie sprawdził i ogólnie była dziwna histora -> Freezer 64 vs Mugen: 1:0... WTF? - PurePC.pl - Forum Dyskusyjne

Myślę, że rev.B to będzie inna bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy jeszcze jaką masz zamiar tam wsadzić kartę graficzną i ile będzie ona prądu pobierała. Sądząc po wyborze procka to pewnie nic z najwyższej półki więc na 90% zasilacz wystarczy. Podaj model grafiki dla świętego spokoju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sam X4 970 jest mało opłacalny - nie warto dopłacać ~ 100 zł dla 300 mhz , 955BE równie dobrze się kręci .

Moze i jest nieoplacalny, ale x4 960/970 to rdzen Zosma, a co za tym idzie mozliwosc odblokowania 6 rdzeni. Te procesory najczesciej lepiej sie kreca od C3. Mi x4 960 wkrecil sie na 4,2 ghz na 6 aktywnych rdzeniach... Na napieciu 1,3V osiagal 3,6 ghz. Moze 960 nie jest demonem predkosci w grach, ale to dobry wybor.

IMHO bardziej nieoplacalny stal sie 955BE.

Większość C3 kończy się w okolicach 3.7-3.8,

I wlasnie dlatego warto kupic wyzszy model 960/970 bo to nie C3 a juz E0...

Edytowane przez login206

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi