PiotrU26 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Witam, wczoraj zmieniłem uszkodzonego Be Quiet 550W na Antec 650W. Posiadam obudowę Antec P180 (albo 181). W środku są trzy 12 cm wentylatory. Każdy z nich ma trzystopniowy regulator obrotów. W poprzednim zasilaczu miałem specjalne białe kabelki z wtyczką molex z opisem FAN. W nowym są tylko zwykłe molexy. Po podłączeniu nowego zasilacza na najniższym poziomie wentylatory chodzą z prędkością szybszą niż poprzednio na środkowym. Poziom drugi i trzeci to istna wichura. Chłodzenie mam dosyć wydajne (Scythe infinity) więc wentylatorki mogłyby chodzić sobie z jakąś minimalna prędkością. Jak je spowolnić w prosty sposób? Zależy mi na ciszy. Jeśli to będą rozwiązania typu do it yourself to proszę o łopatologiczne wyjaśnienia. Przy okazji inny problem - jak uciszyć referencyjnego Radeona Sapphire HD6970? Są jakieś lepsze chłodzenia do niego? No i co wtedy z gwarancją? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Co do Radka - poczytaj a znajdziesz. bq! ma to do siebie, że steruje napięciem wentylatorów - stąd te przewody FAN. Chcesz mniejsze napięcie, to podłącz wentylatory na 5 V (czerwony przewód w molexie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrU26 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Dzięki Yogi. Faktycznie z grafą nie ma problemu - Arctic Accelero XTREME Plus załatwi sprawę. Tylko, że niestety z gwarancją na kartę będę się musiał pożegnać. Sprawa do przemyślenia ale chyba zaryzykuję. Czy mógłbyś rozwinąć temat tego napięcia w molexie? Mam rozciąć kabel i podłączać się jednej żyły? Sorry za głupie pytanie - ale jestem noga w elektryce. Poza tym zasilacz i przewody nówka sztuka więc najpierw wolałbym zrozumieć co proponujesz. A może są jakieś przejściówki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Cooling.pl : SilentiumPC MultiConnector 4pin/4x3pin [sPC047] - 7.00PLN takie coś umożliwi podłączenie dwóch wentylatorów na 12V oraz dwóch na 5V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2011 zamień we wtyczce od zasilacza, która podłączasz do wentylatora (bo obstawiam, że podłączasz pod molex), miejscami czerwony z żółtym. Nie musisz nic ciąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2011 -=YoGi=- a jak kiedyś ktoś wpadnie na pomysł podłączenia tam czegoś innego niż wentylator to dym pewny. Można twierdzić, że molex nie będzie już używany w nowym kompie, ja jednak bym taki odważny nie był. Jak już to przewód 12V wyjąć z molexa i zaizolować a 5V przełożyć w jego miejsce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrU26 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2011 zamień we wtyczce od zasilacza, która podłączasz do wentylatora (bo obstawiam, że podłączasz pod molex), miejscami czerwony z żółtym. Nie musisz nic ciąć. To jest rada która na pewno rozwiązuje mój problem ale... Kabelek jest tak ładnie zarobiony że mi żal to niszczyć. Cooling.pl : SilentiumPC MultiConnector 4pin/4x3pin [sPC047] - 7.00PLN takie coś umożliwi podłączenie dwóch wentylatorów na 12V oraz dwóch na 5V. To byłoby coś - ale wentylatorki mają wtyczki molexowe! Przerobić końcówkę od wentylatora (tego mi nie żal)? Można kupić same końcówki 3 pin? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Adapter zasilania 4pin molex -> 4pin molex 5V :: ..:: Angela.pl ::.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrU26 Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Yogi - jesteś debeściak :-) Zresztą jesteś z mojego rodzinnego miasta więc to wszystko tłumaczy :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2011 A ja zawsze na chama wciskałem odwrotnie wtyczke od wentylatora i smigało jak trzeba :P. Koszt 0zł. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2011 OCM4n14k jesteś genialny ;) W jednym z kompów zrobilem podobnie, zciupałem nożem rogi wtyczki aby łatwiej wchodziła. Mając 3 wentylatory wystarczy jedną wtyczkę wpiąć na opak a pozostałe już prawidłowo do niej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...