Skocz do zawartości
PiotrU26

Wentylatory kręcą się jak oszalałe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wczoraj zmieniłem uszkodzonego Be Quiet 550W na Antec 650W.

Posiadam obudowę Antec P180 (albo 181). W środku są trzy 12 cm wentylatory. Każdy z nich ma trzystopniowy regulator obrotów.

W poprzednim zasilaczu miałem specjalne białe kabelki z wtyczką molex z opisem FAN. W nowym są tylko zwykłe molexy.

Po podłączeniu nowego zasilacza na najniższym poziomie wentylatory chodzą z prędkością szybszą niż poprzednio na środkowym. Poziom drugi i trzeci to istna wichura.

Chłodzenie mam dosyć wydajne (Scythe infinity) więc wentylatorki mogłyby chodzić sobie z jakąś minimalna prędkością. Jak je spowolnić w prosty sposób? Zależy mi na ciszy. Jeśli to będą rozwiązania typu do it yourself to proszę o łopatologiczne wyjaśnienia.

Przy okazji inny problem - jak uciszyć referencyjnego Radeona Sapphire HD6970? Są jakieś lepsze chłodzenia do niego? No i co wtedy z gwarancją?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Yogi.

Faktycznie z grafą nie ma problemu - Arctic Accelero XTREME Plus załatwi sprawę. Tylko, że niestety z gwarancją na kartę będę się musiał pożegnać. Sprawa do przemyślenia ale chyba zaryzykuję.

Czy mógłbyś rozwinąć temat tego napięcia w molexie? Mam rozciąć kabel i podłączać się jednej żyły? Sorry za głupie pytanie - ale jestem noga w elektryce. Poza tym zasilacz i przewody nówka sztuka więc najpierw wolałbym zrozumieć co proponujesz. A może są jakieś przejściówki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-=YoGi=- a jak kiedyś ktoś wpadnie na pomysł podłączenia tam czegoś innego niż wentylator to dym pewny. Można twierdzić, że molex nie będzie już używany w nowym kompie, ja jednak bym taki odważny nie był. Jak już to przewód 12V wyjąć z molexa i zaizolować a 5V przełożyć w jego miejsce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zamień we wtyczce od zasilacza, która podłączasz do wentylatora (bo obstawiam, że podłączasz pod molex), miejscami czerwony z żółtym. Nie musisz nic ciąć.

To jest rada która na pewno rozwiązuje mój problem ale...

Kabelek jest tak ładnie zarobiony że mi żal to niszczyć.

Cooling.pl : SilentiumPC MultiConnector 4pin/4x3pin [sPC047] - 7.00PLN takie coś umożliwi podłączenie dwóch wentylatorów na 12V oraz dwóch na 5V.

To byłoby coś - ale wentylatorki mają wtyczki molexowe! Przerobić końcówkę od wentylatora (tego mi nie żal)? Można kupić same końcówki 3 pin?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi