Skocz do zawartości
obiwanek

Najlepszy procesor do ASUS P5K-E/WIFI-AP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, poszukuje najlepszego procesora (4 rdzenie minimum) do plyty glownej ASUS P5K-E/WIFI-AP. Cena nie gra roli. Wyczytalem, ze najlepszy to Intel Core 2 Quad 2.83GHz E0 CPU SLB8V Q9550 12Mb Cache, ale nie iwem czy to prawda :)

Nie bede nic podkrecal, mieszkam za granica.

Prosze o porade.

moja plyta : http://pl.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_775/P5KEWIFIAP/#specifications

@edit: jak sie miewa sprawa zasilacza przy wymienianiu procesora? moze zostac ten sam?

Edytowane przez obiwanek
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak trudno wejść na "Lista obsługiwanych procesorów" na stronie która podałeś?

@edit: jak sie miewa sprawa zasilacza przy wymienianiu procesora? moze zostac ten sam?

A jak Ty się miewasz? Skąd mamy wiedzieć jaki masz zasilacz oraz jaka jest reszta konfiguracji?
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta nawet pociągnie QX9770 3.1 Ghz , ale procek ma na allegro cenę z kosmosu .

Q9550 podobnie - kosztują ~ 700 zł .

Ile masz kasy - dosyć tanie i dobre są Q6600 2,4 Ghz - kosztują 350-400 zł , Za ~ 500 zł można mieć Q9400 .

Nie bierz Q8xxx ani Q9300 - Q8xxx to kastraty z 4 mb cache L2 , a Q9300 ma 6 mb cache i zegar 2,5 ghz - praktycznie tak samo wydajny jak Q6600 .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja się podepnę. Mam płytę MSI P6N SLI i obecnie c2d e4300 (reszta w sigu). Planuję jednak modernizację pod kątem Battlefielda 3 i chcę wymienić procesor. Zastanawiałem się nad q6600/q6700 i własnie q9300/9400. Niestety nie wiem czy mobo da radę zasilić te procki i czy będzie można coś podkręcić. O ile q6600 jest na szynie 1066 to q9xxx są na 1333, a to już chyba kres tej płyty. Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę to twoja płyta radzi sobie z Q9300 , nie ma w spisie Q9400 ale są Q9450/Q9550/Q9650 .

Q9300 jest wydajnościowo na poziomie Q6600 lub lekko wolniejszy .

Q9450 jest szybszy niż Q6600/Q6700 .

Q6600 można mieć już za ~ 300 zł , Q9300 kosztuje 420 zł .

Ale jak z OC to nie wiem .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi