Seril Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Witam! Mam pewien kłopot z RAM'em, mianowicie system zabiera mi całą pamieć RAM, i zostawia mi ponad 50 MB z 2GB... Nie mogę zrobić Printscreen'a bo pisze za stacjonarnego, a na laptopie nie mogę włączyć internetu ponieważ od razu tracę cały RAM (50 MB) i zawiesza mi się laptop, w menadżerze zadań wyłączam niepotrzebne aplikacje i inne programy.... ale to co odzyskałem po chwili znowu tracę, bo system to od razu sobie przywłaszcza w rezultacie to co odzyskałem tracę i dodatkowo zabiera mi jeszcze więcej pamięci i z 50 MB zostaje mi 10MB RAM'u... znalazłem zdjęcie które pasuje do sytuacji: http://img2.imageshack.us/img2/4789/pamiec.png jedyna różnica miedzy moim problemem a zdjęciem jest taka że pamieć "wstrzymana" jest większa od "w użyciu " Chce kupić dodatkową pamieć RAM, ale obawiam się że Windows 7 przywłaszczy sobie nową kość ... i ciągle będę miał tylko 50MB RAM'u... aktualnie posiadam Kingston PC2-6400 (400MHz) 2GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2011 (edytowane) Z tego co piszesz to niezupełnie problem z RAMem tylko z systemem, a dokładniej zapewne z tym co masz zainstalowane. Zerknij jak to wygląda u mnie na laptopie z podpisu (4GB RAM, W7 x64) Jak widzisz, biorąc pod uwagę Wszystko oprócz "wolnej" pamięci wychodzi sporo ponad 2 GB. Pamięć "wstrzymana" jest do dyspozycji kiedy system jej będzie potrzebował, jedynie w danej chwili przechowuje pliki do których niedawno często się odwoływał i które mogą być mu jeszcze potrzebne (jeśli całkiem minąłem się z prawdą- poprawcie mnie). Po pierwsze jeśli to laptop- to czy masz zainstalowane te wszystkie programiki dostarczone z laptopem (zainstalowane lub na płycie) i czy one uruchamiają się ze startem systemu? Jeśli tak, powyłączaj te zbędne z autostartu, przynajmniej na próbę. ("LOGO WINDOWS"+R wpisz "msconfig" i przejdź w zakładkę uruchamianie) Czy laptop długo po włączeniu mieli dyskiem? Druga sprawa- przeskanuj jakimś antywirusem komputer sprawdź czy nie ma jakichś nieproszonych gości. Edytowane 26 Sierpnia 2011 przez Verter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seril Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Po włączenia laptopa nie zamula, chodzi bardzo szybko, ale po 2-3 minutach po włączeniu laptopa RAM gwałtowniej spada i zostaje mi 50MB, za chwile jeszcze przeskanuje laptopa Avastem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zobacz jeszcze w menedżerze zadań w zakładce procesy co używa najwięcej RAMu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seril Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Avast nie wykrył niczego, a w menadżerze zadań najwięcej używa: 1) svchost - 56 380 K 2) Google Chrome* - 54 361 K 3) Audiodg.exe - 23 713 K 4) Explorer.exe - 22 276 K *Google Chrome został włączony, bo brat nie wpuścił mnie na stacjonarnego, ale udało mi się odpisać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Verter Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Czy po tych 2-3 minutach kiedy ram zostaje zajęty dysk mieli? Co z tymi programami o ktorych wspomniałem na początku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seril Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2011 Po tych kilku minutach dysk ciągle chodzi dobrze, wyłączenie programów nie ma sensu bo to co odzyskam po chwili tracę i to podwójnie... Wyłączyłem też niepotrzebne programy kiedy włącza się windows ale to nie niezbyt pomogło, zyskałem tylko trochę RAM'u ale tylko na chwile... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...