Skocz do zawartości
cdar

komputer się nie uruchamia

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Problem polega na tym, że po włączeniu komputer się nie uruchamia.

• wiatraczki które są podpięte pod zasilacz chodzą na 100% (ten zasilacza, dwa na obudowie, karty graficznej - jest podłączona również do zasilacza dwoma kablami)
  • wiatraczek od procesora tylko na chwilę się zakręci, potem przestaje
  • słychać jak dyski chodzą
  • głośniczek podpięty pod płytę główną nie wydaje żadnych dźwięków
  • na płycie głównej nie migają żadne diody
  • kondensatory nie są spuchnięte (to są te nowe jakieś)
  • cdrom od samego początku nie daje oznak życia, nie ma standardowego dźwieku tacki, przyciski nie działają
  • komputera nie da się wyłączyć przyciskiem, reset również nie działa

Próbowałem uruchomić z odłączonymi elementami (cdrom, dyski, karta graficzna, dźwiękowa, pamięci), ale nie się nie zmieniło. Żadnych reakcji.

Jednakże, po kilku - kilkunastu próbach włączenia, za którymś razem komputer poprawnie się uruchamia.

Co się dzieje? Co się zepsuło? Płyta główna czy może zasilacz? Da się coś z tym zrobić, naprawić czy czeka mnie kupno nowego badziewia?

PS.

Gwarancja płyty głównej skończyła się w lipcu tego roku :/

zasilacz - Be Quiet Dark Power 550

płyta główna - Gigabyte GA-MA790X-UD3P

procesor - Athlon x2 6000+

Edytowane przez cdar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za linka. Tak, to prawda, poszedł zasilacz. Zasilacza z drugiego komputera nie da się podpiąć pod moją płytę główną, bo potrzebuje dodatkowego 8pin kabla, ale ... podłączyłem mój zasilacz do tamtego komputera. Nie uruchomił się. Kupiłem nowy zasilacz i mój komputer działa. Plusem jest to, że zasilacz mam jeszcze na gwarancji - 3 lata. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za linka. Tak, to prawda, poszedł zasilacz. Zasilacza z drugiego komputera nie da się podpiąć pod moją płytę główną, bo potrzebuje dodatkowego 8pin kabla, ale ... podłączyłem mój zasilacz do tamtego komputera. Nie uruchomił się. Kupiłem nowy zasilacz i mój komputer działa. Plusem jest to, że zasilacz mam jeszcze na gwarancji - 3 lata. Pozdrawiam.

Ha,

widzę że to ta sama przypadłość. Czyli pewnie wina konstrukcji. Ja niestety nie mogę znaleźć do swojego gwarancji, zresztą nie pamiętam nawet czy przypadkiem nie mam już go ponad 3 lata.

Gwarancję będziesz załatwiał przez sklep czy masz na karcie gwarancyjnej jakiś adres bezpośredniego serwisu? Byłbym wdzięczny za podesłanie namiarów na PW. Może podeślę tam swój jeśli za rozsądne pieniądze to naprawią. Będę miał do do drugiego kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi