Skocz do zawartości
lanryna

Chłodzenie da tego kompa

Rekomendowane odpowiedzi

Phenom II x2@x4 4.0

ASRock 880G EXTREME3

Vertex3D Radeon HD6850 1GB DDR5 /256bit

zastanawiam sie na WC tego sprzętu;) co powiecie o tym zestawie z linku...

Cooling.pl : EK Water Blocks H3O Supreme LT 360 [EK311] - 739.55PLN

warto kupic??? czy temperatury będą niższe niż na chłodzeniu powietrzem?? mam obecnie Mugen 2 rev.B i w takie upały jak teraz były w stresaie miałem prawie 58*C Czy ten zestaw nada się do lepszego O/C procka???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli kompletnie nie masz pojęcia o LC, to zestaw od biedy może być.

Ale ja dałbym silniejszą pompkę np Cooling.pl : EK Water Blocks EK-DCP 4,0 [EK162] - 174.71PLN (wówczas trzeba tez dać inny rezerwuar) , a wentylatory w zależności od wymagań (te Yate Loony są na pewno bardzo głośne). No i zmieniłbym węże oraz złączki na 10/16, przy czym złączki brałbym Feser-a - patrz tutaj Screamer World - testy, teściki, opisy, recenzje, info - Forum PCLab.pl

Jak masz większy budżet można by pomyśleć nad lepszym blokiem CPU, wydajniejszą (większą) chłodnicą - ale to też zalezy od miejsca jakie możesz na nią wygospodarować - i ewentulanie blokiem na GPU.

LC z pewnością będzie wydajniesze od AC i powinno zapewnić lepsze OC. Ale z drugiej strony nie można oczekiwać cudów. Dużo zależy też od samego sprzętu w sobie (czy da się mocniej podkręcić). W dodatku najczęściej ideą LC jest to, że zapewnia bardzo dobrą wydajność przy dużo większej ciszy niż AC (trzeba rzecz jasna mieć odpowiednie wentylatory na chłodnicy).

A czy warto kupić? To zależy. Bo w sumie dla samej wydajności - na pewno nie. Dla ciszy, wyglądu, wydajności i frajdy przy składaniu - tak.

Jeśli chcesz tylko wydajności kup najlepsze możliwe chłodzenie powietrzne (np Thermalright Silver Arrow + trzy porządne wentylatory) i będzie zdecydowanie taniej oraz niewiele mniej wydajnie.

Tu masz coś, co może dac trochę do myślenia Podkręcanie i7 – test 20 zestawów chłodzących | Chłodzenie.net

Edytowane przez ivanov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lanryna jeśli zależy Ci na wydajności to zostaw mugena a zmień Phenoma + ASRock 880G EXTREME3 na i5 2500k + Asrock P67 PRO3.

Jeśli mimo wszystko wc to musisz chyba najpierw poświęcić kilkadziesiąt (kilkaset?) godzin na przeglądanie worklogów, recenzji a następnie brać się za robotę.

Na dzień dzisiejszy wc nie daje znacząco wyższego oc. Robi się je praktycznie dla zabawy. Kiedyś duzi chłopcy bawili się kolejkami a teraz składają wc ;)

Inaczej wyglądała sprawa chłodzenia wodnego kilka lat temu zanim weszły na rynek coolery z heatpipe. Wtedy woda dawała dużą przewagę nad chłodzeniem konwencjonalnym. Teraz może się okazać, na dobrym wc nie zrobisz nawet 100MHz więcej niż na mugenie.

Po przeglądnięciu kilku worklogów można dojść do wniosku, że 700zł które przewidujesz to taka pierwsza rata ;) na chłodzenie wodne.

Nie warto się napalać przy tym, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Poznać o co w tym wszystkim biega, na początek szukać używek które często pojawiają się na forumowej giełdzie (i na alle... pewnie też).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki:) oj z mojego Phenoma jestem zadowolony:) kręci sie jak głupi:) 4Mhz zrobił bez problemów i jest stabilny :) nie no wież taka zabawa w WC to fajna sprawa :) pomyślałem,że taki zestaw z tego linku co podałem da rade to lepiej schłodzić od Mugena i mięc ciszej:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi