Skocz do zawartości
limerro

Maxtor 80GB 8MB vs Barracuda 7200.7 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie sie dowiedzialem, ze dostane nowy dychol na miejsce uszkodzonego Seagate Barracuda IV 80 GB i bedzie to Barracuda 7200.7 ale moge tez doplacic i dostac lepszy :)

- Czy warto dolozyc 65 zetek do Maxtora z 8MB buforem ?

- Ktory dysk oferuje wieksza wydajnosc?

- Czy nowa Barracuda 7200.7 generuje ton wysokiej czestotliwosci (pisk) jak seria IV ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maxtor bedzie niezauważalnie szybszy ale i głośniejszy.

czy warto doplacać sam sobie musisz na to odpowiedzieć.

Barracuda IV piszczała ? to jak masz taki wyczulony słuch to ten Maxtor dla ciebie bedzie wył jak straż pożarna :-)

Podobnie jak nowa Baracuda 7200.7.

Powiem tak: mam chwilowo ten dysk, pozbylem sie starego i musze cos

kupic, i wiem jedno, napewno nie bedzie to Barak, chcialem go ze wzgledu

na jego domniemaną cichość działania. Niestety zawiodlem sie na nim

bardzo, nowa 7 jest po porostu glosna przy odczycie i zapisie, nie to co

4, kumple maja takie dyski i sa bezglosne :? A poniewaz Maxtor z 2mb

chache jest szybszy a przy tym bedzie generowal podobny chalas wiec wezme jego... A Ty jesli masz wybor miedzy Maxtorem 8Mb chache a tą

baracudą to IMHO nie ma sie nad czym zastanawiac, zdecydowanie Maxiu. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam tych dyskow, ale na twoim miejscu wzialbym tego maxtora, to moja prywatna opinia.

eh doslownie jeszcze kilka dni temu kazdy pytal sie caviar 80JB czy...i zawsze wybor padal na ten pierwszy, jak to sie szybko zmienia :cry:

PS. mimo wszystko nadal jestem za caviarem, 3 lata gwarancji....

zreszta o ile mi wiadomo najwazniejszy jest czas dostepu, a ten jest tylko w ciuuut leszpy w tym nowym maxtorku 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm w nowej Barracudzie zdjeli Seashield (podobno ze wzgledow oszczednosciowych)- pewnie po czesci dlatego nowa Barracuda jest glosniejsza - ogolnie przeczytalem pare recek i dysk wypadl przecietnie - napewno nie jest godnym nastepca Barracudy IV i V - niby szybszy ale czasy dostepu np gorsze :-/

ciezki wybor panowie pomiedzy tymi dyskami - w tescie Benchmark.pl momentami Barracuda 7200.7 wypadla lepiej niz Maxtor z 8MB buforem ale chyba realne testy pokazuja co innego :-/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...