Skocz do zawartości
Gość koamndos92

Plyta pod e8400 duze mozliwosci OC

Rekomendowane odpowiedzi

Gość koamndos92

Witam z góry dzięki za pomoc. Poszukuje płyty głównej z bardzo dobrym OC kwota którą mogę wydać to max 300 ZL ale wole nie przepłacać jak różnica miedzy ta za 300 a za 200 będzie znikoma.

Posiadana konfiguracja:

Procesor e8400 core 2 duo( dopiero planuje jego zakup wiec słucham może innych propozycji na płytę i procesor max mogę dać 600 ZL)

Grafika GF 8800 GT 512MB (grafiki raczej nie chciał bym wymieniać wole teraz dać więcej pieniędzy na płytę i procesor a za miesiąc 2 wymienić grafikę jeśli jest tak a potrzeba)

RAM OCZ SLI NVIDIA 2x2 GB 800 MHZ CL4-4-4

Zasilacz Corsair 550 WAT dokładnego modelu nie pamietam

Komputer będzie wykorzystywany również do gier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pchanie się teraz LGA775 nie ma najmniejszego sensu. Dorzuć 100 zł i za 700 zł masz Phenoma X4 955 (ok 400 zł) i jakaś płytę na AMD 870 (np. ASRock 870 Extreme3 czy Gigabyte GA-870A-USB3 za ok 300 zł). Jeśli komputer ma być wykorzystywany do gier do dobrze byłoby zmienić też kartę graficzną.

Edit: Ram widzę, ze DDR2, ale to nie problem, sprzedać i kupić tyle samo DDR3, z uwagi na ceny DDR3 jeszcze na tym się parę złotych zarobi.

Edytowane przez hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość koamndos92

Zraziłem się do Amd posiadam x2 5600+ i bardzo nie stabilnie mi chodzi tyko inte wchodzi w grę.Zakup E8400 i jakiejś dobrej płyt jest nie opłacalny obecnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostawić kartę i zasilacz i :

Opcja 1 : AM3+

Phenom II X4 955BE - 408 zł

Asrock 880GM/U3S3 - 291 zł

Goodram 4GB DDR3 1 333 mhz CL - 78 zł

Razem : ~ 780 zł

Opcja 2 : Dołożyć do S1155 :

I5 2500K - 761 zł

Asrock P67 B3 Pro3 - 359 zł

Goodram 4GB DDR3 1 333 mhz CL - 78 zł

Razem : ~ 1 200 zł .

Ceny z techplanet.pl

Phenom II dużo szybszy niż E8400 , do tego ma niezłe OC i platforma przyszłościowa .

I5 2500K to jeszcze lepszy wybór , ultra wydajność + fenomenalne OC , ale swoje kosztuje .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość koamndos92

Wszystko sie zgadza tylko zestaw z e8400 plus jakaś dobra płytka będzie kosztowa 500 ZL twoj zestaw 700 do tego wydaje mi się ze to moje 8800 nie pociągnie Phenoma doliczając cenę grafiki to pewnie jakieś 1000 zl czyli 2 razy tyle ile chce dać w gry gram coraz mniej bardziej zależy mi żeby trzeba się mojego budżetu nawet dać mniej ale mięć stabilne Pc oczywiście bez przesady pentium pentium 4 nie będę kupować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kiedy to grafika będzie hamować procka ?

Raczej odwrotnie - słaby procek może hamować kartę .

Pakowanie się w S775 jest niezbyt opłacalne - martwa platforma a co za tym idzie używane części , nowe na S775 to tylko jakieś ciach!a .

Dobry sprzęt trzyma swoją cenę , jak 700 zł to dla ciebie za dużo to można zejść z ceną .

Athlon II X4 640 za ~ 350 zamiast PII , MSI 870-G45 za 225 zł zamiast Asrocka .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko sie zgadza tylko zestaw z e8400 plus jakaś dobra płytka będzie kosztowa 500 ZL twoj zestaw 700 do tego wydaje mi się ze to moje 8800 nie pociągnie Phenoma doliczając cenę grafiki to pewnie jakieś 1000 zl czyli 2 razy tyle ile chce dać w gry gram coraz mniej bardziej zależy mi żeby trzeba się mojego budżetu nawet dać mniej ale mięć stabilne Pc oczywiście bez przesady pentium pentium 4 nie będę kupować

Z twoich postów można wywnioskować teorię, że procesory amd są niestabilne co jest kompletną bzdurą. Nie wiem po co chcesz tego e8400 myślisz, że będziesz fajny bo będziesz miał intela ? przecież to kompletnie nieopłacalny proc do tego dwurdzeniowy i drogi dobre płyty na 775 też są zbyt drogie i nieopłacalne. Sens inwestowania w 775 jest jedynie gdy posiadasz jakieś dobre komponenty z tego np jakiegoś quada, budowanie kompa na 775 od nowa jest bez sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli już bardzo ale to bardzo chcesz intela to poluj na i5 750 z płytą, za ok 700zł da się czasami wyrwać.

Inna opcja Intel Core G840 + Asrock p67 pro3, pamięci które masz sprzedać i za sprzedane pamięci możesz kupić spokojnie 2x4GB ddr3. Zaleta tego rozwiązania jest taka, że proc mimo że marny to nie odstaje od E8400 jeśli go nie wyprzedza a będziesz mógł zmienić cpu na i5 2500k w przyszłości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość koamndos92

Zgodzę się z tobą ze to jest martwa platforma tylko cena dla mnie dużo role odgrywa uczę się i ta kwota która podąłem to górna granica.Pomijając platformę czy duża jest różnica miedzy tym tańszym procesorem który mi podałeś a e8400 podkręconym?Do tego zakup ram trzeba doliczyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamiast G840 lepiej kupić g6950 można go kręcić a potem zmienić np na i5 750 sto razy lepsza opcja niż inwestowanie w 775.

łopian proszę zapoznać się z regulaminem działu i nie łamać go.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...