Skocz do zawartości
gevaroght

Konsultacja zestawu ~3000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Pragnę złożyć zestaw za mniej więcej podaną w temacie kwotę. Przeglądając fora i artykuły złożyłem zestaw chyba najbardziej odpowiedni, ale kilka pytań pozostało bez odpowiedzi. Zatem najpierw zestaw.

Procesor:

Intel Core i5 2500K

Chłodzenie:

SilentiumPC Fera HE1224

Płyta główna:

Asrock P67 PRO3 (B3)

Karta grafiki:

MSI GeForce GTX570 TwinFrozr III PE/OC

RAM:

Goodram DDR3 8GB(2x4GB) 1600MHz CL9

Zasilacz:

SeaSonic M12II-620 620W

Obudowa:

SilentiumPC Brutus 410 Pure Black BT-410

Zdaję sobie sprawę, że 8GB RAMu jest mi absolutnie niepotrzebne do gier. Potrzebuję go do ciągnięcia kilku programów autodesku odpalonych naraz. Z tego samego powodu muszę zostać przy karcie zielonych.

I pytania:

1. Czy potrzebny jest 620 watowy zasilacz? Czy wystarczy model niżej - SeaSonic M12II-520 520W.

2. RAM 1600MHz jest dużo wydajniejszy od 1333MHz? Czy może raczej przy tej konfiguracji jest to nieodczuwalne i nie warto płacić za 267MHz więcej?

3. Karta grafiki. Zastanawiałem się nad GTX560 Ti, lecz skusiła mnie możliwość powiększenia swojego e-penisa przy pomocy GTX570. Przeczytałem, że 570 jest dobrą inwestycją w stosunku do wydajności, ale po prostu wolę się upewnić.

Edit 15:01

Zapomniałem o chłodzeniu w składzie zestawu.

Edytowane przez gevaroght

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie opłaca się brać pamięci 1 600 mhz i szybszych - raz że SB w ogóle nie reaguje na takty ramu , dwa są droższe .

Zestaw Goodram 2x4GB DDR3 1333 mhz CL9 można mieć za 145 zł w techplanet.pl

Procek kosztuje tam 761 zł , płyta ~ 360 zł .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny Seasonica M12II-620 (M12II-520 również) ostatnio dość mocno poszły w górę, więc sprawdź, o ile taniej jest S12II-620. Jeśli różnica cenowa wynosi więcej niż 30 zł, to nie ma sensu dopłacać do M12II-620.

Jeśli chodzi o chłodzenie na procesor, to dołóż do Thermaltake Contac 29 / Zalmana CNPS10X Performy. Fera to wydajnościowo coś między Spartanem a Fortisem, więc lepiej mimo wszystko dopłacić do wspomnianych schładzaczy.

Zastanów się również nad wzięciem lepszej obudowy. Brutus 410 jest dobry do tańszych zestawów, poza tym jakościowo sporo odstaje od takiego Fractala Design Core 3000.

Edytowane przez BlackMachine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny Seasonica M12II-620 (M12II-520 również) ostatnio dość mocno poszły w górę, więc sprawdź, o ile taniej jest S12II-620. Jeśli różnica cenowa wynosi więcej niż 30 zł, to nie ma sensu dopłacać do M12II-620.

Jeśli chodzi o chłodzenie na procesor, to dołóż do Thermaltake Contac 29 / Zalmana CNPS10X Performy. Fera to wydajnościowo coś między Spartanem a Fortisem, więc lepiej mimo wszystko dopłacić do wspomnianych schładzaczy.

Zastanów się również nad wzięciem lepszej obudowy. Brutus 410 jest dobry do tańszych zestawów, poza tym jakościowo sporo odstaje od takiego Fractala Design Core 3000.

M12II-620 w techplanet jest nawet tańszy od S12II-620 o 30zł. Rozumiem, że 520W do tego zestawu nie wystarczy, tak?

Obudowa Fractala ma dużą przewagę nad Brutusem? Nigdy nie zastanawiałem się nad wyborem obudowy do komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

520W oczywiście wystarczy, ale zawsze lepiej jest mieć zapas, czy to pod OC, czy to pod przyszłą modernizację :)

Co do obudowy - różnica jest dość spora, Fractal ma grubszą blachę, więcej miejsca w środku, lepiej zorganizowane chłodzenie i ogółem mówiąc jest po prostu lepszą obudową. Najlepiej przeczytaj recenzje tych obudów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi