Skocz do zawartości
skus

Co ma wciągać, co wyciągać?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem niedawno obudowę Aerocool PGS Vs-9 wyposażoną standardowo z tyłu w wiatrak 120mm wyciągający powietrze. Dokupiłem do tego 3x120mm. Dwa z nich umieściłem na przednim panelu, które wdmuciach!ą powietrze wewnątrz obudowy. Trzeci umieściłem z boku obudowy na wysokości karty graficznej. Teraz pytanie czy on ma wdmuchiwać powietrze czy wydmuchiwać. Co da lepszy efekt jeżeli chodzi o temp. grafiki? Drugie pytanie czy zasilacz ma być skierowany wiatrakiem w dół chłodzić się niezależnie, czy do góry aby pomagał wydmuchiwać powietrze na zewnątrz?

Pozdrawiam.

Edytowane przez skus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz daj wentylatorem w dół, niech ciągnie chłodne powietrze z poza budy. Wentylator z boku obudowy ma wiać na kartę graficzną, względnie daj go na sufit, niech wydmuciach!e ciepłe powietrze na zewnątrz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech zasilacz pracuje na własnym obiegu powietrza (niezależnym od reszty obudowy), będzie miał wtedy niższą temperaturę.

Co do czwartego wentylatora, to wal go na dach jako wyciągający. A jeśli już koniecznie chcesz z boku, to wypróbuj obie opcje i sprawdź, która lepiej się sprawdzi pod względem temperatur podzespołów, a także i ciszy. Pewnie wariant intake będzie lepszy, ale nie zaszkodzi porobić kilku testów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi