Skocz do zawartości
stranded

Radeon 5670 + Windows 7 x64 = zwiecha kompa na YouTube

Rekomendowane odpowiedzi

Siema,

Parę dni temu padł mi GeForce 9800GT no i poszukałem sobie taniego zamiennika, padło na Radeona 5670 (Vertex3D Radeon HD5670 1GB DDR5 128bit).

Cały sprzęt jak w podpisie tylko nowa karta (wszystko odkręcone na ten moment).

Komp zwiesza się jak:

- wbijam na YouTube (z akceleracją wideo)

- odpalam jakikolwiek film (ale to się akurat raz zdarza a raz nie, losowo) MKV kodekiem CoreAVC 2.5.5 z akceleracją DXVA

Jak wyłącze dwa powyższe wszystko działa. Próbowałem czystej instalki Windows i to nic nie daje (na totalnie innym dysku). W grach (np. Bad Company 2, Deus Ex nowe, Age of Empires Online WSZYSTKO działa bezbłędnie).

Objawy zawieszenia:

- siwy ekran

- zielony ekran

- czarny ekran z poziomymi pasami 1px

- czarny ekran (ale nadal działający, sygnał leci)

- przy czym zawsze działa dźwięk (czasami można robić coś w tle)

- oczywiście mówiąc ekran mam na myśli full screen a nie okienko z filmem, plikiem wideo czy youtube

Czy radeon już po prostu tak ma? Czy wymienić kartę?

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc!

Edytowane przez stranded

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może tak, ale niekoniecznie. ... choć w sumie te filmy są niepokojące.

W każdym bądź razie u mnie np. z HD 3850 też coś jest nie tak, bo Internet Explorer zawiesza mi kompa, a FireFox nie.

Przy czym objawy są na dwóch kompletnie różnych kompach na różnych Windowsach, tak więc to ewidentnie karta. A tak dokładniej to podejrzewam sterowniki.

Spróbuj różnych przeglądarek internetowych; na pewno nie zaszkodzi. Przetestowanie różnych wersji sterowników też nie zawadzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sterowniki już próbowałem, dzisiaj wrzuce jakieś sprzed pół roku, zobaczymy co wtedy.

Przeglądarki mam poinstalowane wszystkie jakie chyba są (strony www robie) i generalnie nie ma to znaczenia, na każdej wywala.

Już skontaktowałem się ze sklepem jak coś w czwartek wymiana. A jak to nie pomoże to chyba dopłacę więcej i biorę nVidię. Takiego czegoś się nie spodziewałem że Radeon może się sypać... w Windows.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi