silverman Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2011 (edytowane) Sprawa wygląda następująco: jest komp z marketu (ale solidny ;) s.478 Cel D 2,6 , mobo jakiś asrock , 2 x 256 ramu i jakiś tandetny radeon. komputer generalnie służy tylko do prac biurowych na win xp ale i to mu ostatnio nie wychodzi. czas na upgrade. jedyne co ma sens moim zdaniem to ram na 1 GB i proc na P4 (2,8/1M/400). zastanawiam się tylko czy zasilacz to uciągnie (300W ale daje radę przez 7 lat stabilnie działał) Nie ma oznaczenia producenta ,ale jest naklejka TUV i wygląda solidnie (wiatrak 12 i ciężki). druga sprawa to czy będzie zasadniczy wzrost mocy po takiej wymianie. (szczególnie proc bo ramu bedzie 2 razy tyle) Proszę nie proponować zmiany platformy ,bo to nie mój komputer i w grę wchodzi tylko upgrade. Edytowane 31 Sierpnia 2011 przez silverman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2011 Możesz wymieniać ale czy ma to sens ? może dołóż tylko ramu, chociaż p4 tanie to można się skusić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silverman Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2011 Ram bez dwóch zdań przesiadka na całe 1GB. Pytanie czy będzie odczuwalna różnica między Cel D 2,6/128/400 a np. P4 2,6/512/800 i czy wiązało by się to z wymianą zasilacza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2011 W pracach biurowych różnicy nie zobaczysz, zasilacz zostaw ten co masz, ja jednak chyba poprzestałbym na ramie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dustone Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 O ile dobrze pamiętam to Celeron D miał 256 kB cache i 533 fsb. A różnica będzie mała jak wsadzisz tak samo taktowane P4 z dwa razy większym cache i magistalą 800 fsb( robiłem kiedyś podobną zamianę i widać było różnicę tylko w grach ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...