Skocz do zawartości
mx19

Wymiana GTX460 1gb na ATI

Rekomendowane odpowiedzi

Siema Panowie,

mam pewien problem - otóż kupiłem parę dni temu Gainwarda gtx460 gs 1gb, niestety karta była walnięta bo wieszała się w 3d prędzej czy później (testowałem ją na wszystkie możliwe sposoby z różnym hardwarem, różnymi drv i os'ami).

Niestety po zgłębieniu tematu dowiedziałem się, że gtxy460 wyjątkowo często bywają niesprawne (vide klub padniętych gtx4xx na forum NV), dlatego wymiana na innego gtx'a odpada (po prostu boję się, że znowu się sypnie, albo co gorsza padnie za 2-3 miechy).

Dlatego mam opcję - cała kasa z powrotem lub wymiana na inną kartę. Jutro będę gadał z gościem zajmującym się VGA w owym sklepie dlatego pytanie... co ew. próbować wziąć zamiast owego GTX'a?

myślałem o próbie wysępienia czegoś z następujących modeli ATI:

- HD5850,HD6850

- HD5870,HD6870

tylko jakie są różnice pomiędzy seriami 58 a 68 (bo rozumiem, że to te same układy) i czy jest sens w ogóle próby wyciągniecia hd X870?

Dodam tylko, że GTX'a nabyłem za pośrednictwem allegro za bardzo dobrą cenę 440zł+ship, więc może wynegocjowałbym coś z powyższych kart z ew. drobną dopłatą (jako, że firma często sprzedaje powystawowe modele etc.). Wiadomym jest, że nie chciałbym niczego wydajnością ustępującego owemu gtx460 gs 1gb.

aha i moj sprzet: asus P5ql pro, e5200@3.15ghz(do wymiany na q6600 w przyszlosci), 4gb 800 kingstone'a, enermax 500w 82+, xp 32bit+7 64bit

Sprawa troszkę skomplikowana dlatego byłbym wdzięczny za wskazówki ;)

Pozdrawiam :)

PS. mam nadzieję, że Radeony nie są tak problematycznymi kartami?

Edytowane przez mx19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie karty bywają problematyczne, mnie parę dni temu padł 9800gtx+ i co mam nie kupować nv bo może kiedyś paść ? bez sensu to jest elektronika i pada często od tak sobie(produkcja masowa itp.). Miałem kiedyś dysk seagate 500gb z tzw wadliwej serii i dluuugo o tym w ogóle nie wiedziałem, dysk powinien paść według wszystkich zapewnień i dyskusji na forach a nie padł, co więcej działał bardzo dobrze(ale głośno). Gdy się dowiedziałem co jest grane zrobiłem update biosu(który to był wydany już około rok wcześniej) i dysk działał dalej potem został sprzedany i pewnie dziala nadal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wymienilem 460gtx na 6870 od MSI (hawk2)

Bo mam E8400 a przy 2 jajcach stery nvidii sa skopane i jest dużo wolniej (polecam google)

Co zauważyłem:

Szybciej, lepiej...ale dosc dziwnie (bo max fps jak i sredni duzo wyzsze ale za to fps minimalny MNIEJSZY)

Roznice procentowe naprawdę niewielkie obie karty krecily sie dobrze (gtx 460 robil 900mhz na rdzeniu a 6870 robi 1000mhz)

No i brak Physyx...

Ogólnie zamiana ma sens jest nie boli cie brak physyx, i jesli nie zamierzasz wskoczyc na 4 jajca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD58xx i HD68xx to nie są te same układy , HD68xx są słabsze - mają 96SP i 24TMU mniej niż HD58xx ale lepiej sobie radzą z tesalacją .

Jak uda ci się tanio wynegocjować to bierz HD5850 , a jak nie to HD6850 .

W każdym razie będzie szybciej niż na GTX460 , szczególnie że masz procek z 2 rdzeniami i W7 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wymienilem 460gtx na 6870 od MSI (hawk2)

Bo mam E8400 a przy 2 jajcach stery nvidii sa skopane i jest dużo wolniej (polecam google)

Co zauważyłem:

Szybciej, lepiej...ale dosc dziwnie (bo max fps jak i sredni duzo wyzsze ale za to fps minimalny MNIEJSZY)

Roznice procentowe naprawdę niewielkie obie karty krecily sie dobrze (gtx 460 robil 900mhz na rdzeniu a 6870 robi 1000mhz)

No i brak Physyx...

Ogólnie zamiana ma sens jest nie boli cie brak physyx, i jesli nie zamierzasz wskoczyc na 4 jajca.

no właśnie zamierzam nabyć za kilka miechów q6600 czyli 4jajka. ale jak mówię, to za kilka miesięcy pewnie. jak narazie uznałem, że wolę nabyć nowe VGA.

więc w co z tej 4 HD'ków najlepiej celować? btw. jest jakaś relacja pomiędzy gtx/radeon i 2/4jajowe CPU?

HD58xx i HD68xx to nie są te same układy , HD68xx są słabsze - mają 96SP i 24TMU mniej niż HD58xx ale lepiej sobie radzą z tesalacją .

Jak uda ci się tanio wynegocjować to bierz HD5850 , a jak nie to HD6850 .

W każdym razie będzie szybciej niż na GTX460 , szczególnie że masz procek z 2 rdzeniami i W7 .

domyślnie korzystam z xp32bit, ale pewnie siłą rzeczy (i postępu ;]) będę zmuszony coraz częściej korzystać z W7.

procek narazie 2rdzeniowy, planuję w okolicy pół roku - może ciut więcej nabyć q6600 i puścić go na OC.

nie wiem czy te informacje jakoś drastycznie zmieniają układ sił?

czyli najlepiej celować w hd5850 tak?

a czy hd6870 jest bardziej wydajne od hd5850? i czy jest tańsze/droższe?

dzięki za odp.! pozdrawiam! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W kolejności wydajności od najsłabszej do najwydajniejszej karty :

HD6850/HD6870/HD5850/HD5870 .

Zależy za ile możesz dostać karty - jak tanio zaproponują ci HD5850 to bierz i się nie zastanawiaj a jak zaproponują ci tylko HD68xx i/lub HD58xx dużo drożej to bierz HD68xx .

A co do drugiego pytania - dobre 2 rdzenie ( Phenom II X2 , I3/I5 32 nm ) wystarczą do kart tej klasy , problem jest w momencie jak masz 2 rdzenie , kartę NV i do tego W7 - NV skopała stery i jej karty mocno obciążają procka , w praktyce chodzą gorzej niż karty Ati z niższego segmentu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy za ile możesz dostać karty - jak tanio zaproponują ci HD5850 to bierz i się nie zastanawiaj a jak zaproponują ci tylko HD68xx i/lub HD58xx dużo drożej to bierz HD68xx .

A co do drugiego pytania - dobre 2 rdzenie ( Phenom II X2 , I3/I5 32 nm ) wystarczą do kart tej klasy , problem jest w momencie jak masz 2 rdzenie , kartę NV i do tego W7 - NV skopała stery i jej karty mocno obciążają procka , w praktyce chodzą gorzej niż karty Ati z niższego segmentu .

No dobra, czyli to wyjaśniałoby sprawę - 5850, jak nie, to 6870, a jak nie to 6850. Cool :)

hmm, a jakieś wskazówki co do producenta? kogo unikać, kogo brać(heh, w przypadku gtxow460 ludziom sypało się wszystko asusy,gigabytey,pality/gainwardy,zotacki...)?

btw. a jeszcze takie pytanie poza konkursem - widzę, że mamy obaj p5ql od asusa... jakim cudem puściłeś te goodramy na 1020mhz? jest to jakaś OC wersja, ew. jakieś solidne chłodzenie?

mam kingstony 2x 2gb (rożne kosci i pcb, obie dwustronne) 800mhz w DCH i zaliczam zwiechy, kiedy próbuje pójść na 834mhz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykłe Goodramy CL6 - nie żadne pro itp. , bez żadnego chłodzenia .

Może się po prostu trafiła dobra sztuka .

Poza tym Goodram robi dużo lepsze pamięci .

oo no proszę, ja zostałem w czasach kiedy Goodram był przyzwoitymi budżetowymi pamięciami, a kingston zajmował się głównie rebrandowaniem samsunga i winbonda, i sprzedawaniem ich po niższej cenie.

tylko jeszcze pytanie odnośnie VGA - czy na któregoś z producentów tych Radeonów szczególnie uważać/unikać?

dzięki jeszcze raz za całe info, bardzo pomogło! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zgadzam się z kolejnością powinno byc:

HD6850/HD5850/HD6870/HD5870

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi