AcantheR Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2011 Witam, mam problem z moim sprzętem. Komputer przez dłuższy już czas, zaczął się wyłączać podczas grania w gry. Po odpaleniu jakiejkolwiek gry, karta graficzna zaczyna głośno chodzić (słychać odblokowany wentyl) i jej temperatura z 90 stopni przy normalnym użytkowaniu (sic!) wzrasta do 110 stopni. Komputer się resetuje, albo po prostu grafika pada, totalna czerń. Początkowo myślałem że to wina zasilacza ( Pentagram CAV-500-A12S ) ale on powinien mimo wszystko to udźwignąć, no i dokonałem pomiarów temperatur grafiki.. i wyszło. Mój zestaw PC jest w podpisie, chciałbym znów sprawnie z niego korzystać.. Co zrobić? Domyślam się że obowiązkowa jest wymiana karty graficznej. Nie chcę się za bardzo rozpędzać, ponieważ luksusów napewno komputer nie udźwignie (teraz 6cio rdzeniowe procesory, a i nie 2,66.. :D) Myśle o jakiejś karcie graficznej w okolicach 300zł. Czy dobrym rozwiązaniem będzie Radeon HD 5770 1gb? Proszę was, fachowców o pomoc, i radę - czy to rozwiąże mój problem? Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2011 Po prostu grafika Ci się grzeje. Najpierw ją wyczyść, zmień pastę. Dopiero potem myśl nad zmianą na nową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2011 Dodatkowo sprawdź wentylację obudowy: czy są prawidłowo zamontowane wentylatory w obudowie czy wentylatory sa sprane, pracują sprawdź ewentualne filtry przeciw kurzowe, czy nie są pozatykane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AcantheR Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2011 Z tego co czytałem w tym przypadku nawet nowa pasta daje spadek raptem 5 stopni. Zawsze to 5 stopni, ale jak temperatury na starcie FurMarka to 100*C a dochodzi nawet do 110, to nie ratuje mnie to za bardzo. Wentylatory zabudowane sa raczej w porządku, ponad rok wszystko działało, w tym samym ułożeniu. Zostało mi sprawdzić czy wentylatory są sprawne, i filtry przeciw kurzowe. Nie chce kupować pasty w ciemno, jeśli to mi nie załatwi całego problemu, bo to tylko koszt a grafike i tak bedzie wtedy trzeba wymieniać. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2011 A tak z ciekawości, przedmuchiwałeś kiedyś chłodzenie karty sprężonym powietrzem? Zerknij czy nie jest tak zakurzona, że miedzi nie widać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AcantheR Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2011 Przeczyściłem.. Moje użytkowanie komputera jest godne nagany ;> Była dość intensywnie zakurzona, ale to wszystkich problemów raczej nie rozwiąże. Temperatura spadła do 70-80 stopni, zmienie jeszcze paste, i pobawie się sprężonym powietrzem. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2011 Jeśli jest to referencyjny HD4850 na jednoslotowym chłodzeniu to temperatura jest już ok. Dalej Ci się komputer wyłącza? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AcantheR Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2011 Nie, wszystko w porządku ;) Boże.. Miej litośc nad takimi jak ja.. Sam nie wierze ;) Pozdrawiam i przepraszam za kłopot. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...