Skocz do zawartości
AcantheR

Karta graficzna do mojego zestawu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z moim sprzętem.

Komputer przez dłuższy już czas, zaczął się wyłączać podczas grania w gry.

Po odpaleniu jakiejkolwiek gry, karta graficzna zaczyna głośno chodzić (słychać odblokowany wentyl) i jej temperatura z 90 stopni przy normalnym użytkowaniu (sic!) wzrasta do 110 stopni.

Komputer się resetuje, albo po prostu grafika pada, totalna czerń.

Początkowo myślałem że to wina zasilacza ( Pentagram CAV-500-A12S ) ale on powinien mimo wszystko to udźwignąć, no i dokonałem pomiarów temperatur grafiki.. i wyszło.

Mój zestaw PC jest w podpisie, chciałbym znów sprawnie z niego korzystać.. Co zrobić?

Domyślam się że obowiązkowa jest wymiana karty graficznej. Nie chcę się za bardzo rozpędzać, ponieważ luksusów napewno komputer nie udźwignie (teraz 6cio rdzeniowe procesory, a i nie 2,66.. :D)

Myśle o jakiejś karcie graficznej w okolicach 300zł.

Czy dobrym rozwiązaniem będzie Radeon HD 5770 1gb?

Proszę was, fachowców o pomoc, i radę - czy to rozwiąże mój problem?

Pozdrawiam serdecznie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co czytałem w tym przypadku nawet nowa pasta daje spadek raptem 5 stopni.

Zawsze to 5 stopni, ale jak temperatury na starcie FurMarka to 100*C a dochodzi nawet do 110, to nie ratuje mnie to za bardzo.

Wentylatory zabudowane sa raczej w porządku, ponad rok wszystko działało, w tym samym ułożeniu.

Zostało mi sprawdzić czy wentylatory są sprawne, i filtry przeciw kurzowe.

Nie chce kupować pasty w ciemno, jeśli to mi nie załatwi całego problemu, bo to tylko koszt a grafike i tak bedzie wtedy trzeba wymieniać.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczyściłem.. Moje użytkowanie komputera jest godne nagany ;> Była dość intensywnie zakurzona, ale to wszystkich problemów raczej nie rozwiąże.

Temperatura spadła do 70-80 stopni, zmienie jeszcze paste, i pobawie się sprężonym powietrzem.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi