Skocz do zawartości
arak

Wymiana procesora na Intel E7600 Core2Duo 3,06 GHz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Mam do Was wielką prośbę.

Właśnie w drodze do mnie jest ww procesor(wersja BOX).Chciałbym się was spytać czy macie może wiedzę czy ta wersja Box E7600 jest wyposażona w pastę termoizolacyjną na radiatorze? Przeglądając w internecie tematy dotyczące tego właśnie procesu natrafiłem na filmik, w którym lektor nie zaleca stosowania dodatkowych środków przewodzących ciepło ( http://www.youtube.c...h?v=ay14hYqvniM - od 3,29)

Czy dodatkowa pasta będzie konieczna?

Miałbym jeszcze jedno zapytanie. Czy po wymianie procesora niezbędna bedzie reinstalacja systemu?

Dziękuję z góry.

Pozdrawiam.

Arkadiusz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Jeżeli jest to nowy procesor to wtedy pasta jest nałożona fabrycznie przez producenta. Pasta jest potrzebna żeby odprowadzić ciepło z procesora na radiator, gdy jej nie ma odprowadzanie ciepła jest gorsze, a co za tym idzie będą wyższe temperatury procesora.

Edytowane przez grycus12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie w drodze do mnie jest ww procesor(wersja BOX).Chciałbym się was spytać czy macie może wiedzę czy ta wersja Box E7600 jest wyposażona w pastę termoizolacyjną na radiatorze? Przeglądając w internecie tematy dotyczące tego właśnie procesu natrafiłem na filmik, w którym lektor nie zaleca stosowania dodatkowych środków przewodzących ciepło ( http://www.youtube.c...h?v=ay14hYqvniM - od 3,29)

Czy dodatkowa pasta będzie konieczna?

Jeszcze nie widziałem pasty termoizolacyjnej na radiatorze. Co innego termo-przewodząca.

Pomijając ten błąd @grycus12 dobrze napisał. Inna sprawa, że nawet jeżeli jest nowy to pasta mogła trochę zaschnąć(trochę czasu już minęło) i warto ja wymienić na inną.

Systemu nie trzeba reinstalować. Zmiana procesora nie wpływa na system(poza przyspieszeniem i ew. dodatkowymi rozkazami ;)).

Ps. Dla zainteresowanych poprawny link do filmiku z pierwszego posta:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lektor nie zaleca stosowania dodatkowych środków przewodzących ciepło

Chodzi o to że tam jest już nałożona pasta i nie powinno się stosować dodatkowej warstwy przewodzącej ciepło, ponieważ jeżeli będzie gruba warstwa to to ciepło także będzie gorzej odprowadzane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam,że jeszcze raz podejmuję ten temat,ale chciałbym Was jeszcze o coś zapytać.

Dziś otworzyłem pudełko z procesorem i na spodzie radiatora przyklejone są takie 3 paski ze srebrnego tworzywa(materiału).

Czy to waśnie jest środek przewodzący?

Jeszcze raz wielkie dzięki.

Przepraszam,że jeszcze raz podejmuję ten temat,ale chciałbym Was jeszcze o coś zapytać.

Dziś otworzyłem pudełko z procesorem i na spodzie radiatora przyklejone są takie 3 paski ze srebrnego tworzywa(materiału).

Czy to waśnie jest środek przewodzący?

Jeszcze raz wielkie dzięki.

post-164576-0-33635100-1315410693_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi