Skocz do zawartości
elh

2 sieci, jakie maski podsieci, ipchains czy iptables?

Rekomendowane odpowiedzi

OK, wiec czekam sobie na neostarade i bawie sie troszke Slackwarem, z tego co zuwazylem wiekszosc ludzi routing za pomoca ipchains ale teraz sa iptables czy to jest lepsze/szybsze, a moze inne zalety?

A teraz druga kwestia, kce zasymulowac istnienie polaczenia takiego jakim bedzie neo za pomoca mojego istniejacego lacza internetowego, jest to ISDN + router 3com, teraz tak: w routerze 3coma jest server DNS, DHCP i generalnie nie bede tam nic przestawial bo i po co tak wiec ten router nadaje adresy ip automatycznie (oczywiscie mozna sobie samemu ustawic na sile jakis) z przestrzeni adresowej 255.255.255.224

czyli 192.168.1.x no i teraz kce zeby moj slacware bral pakiety z tego routera (wpiety przez eth0) i cos tam robil i wysylal do eth1, teraz jakie parametry mam ustawic dla obu kart, maski podsieci broadcasty etc.. ?

Serdecznie z gory dziekuje za rzeczowe odpowiedzi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze: znajdź kogokolwiek kto używa ipchains na 2.4.x

...i komu się to nie pieprzy.

Po drugie ty też właśnie sobie posty nabijasz więc nie pyskuj.

Po trzecie: iptables są lepsze (przynajmniej wg. mnie) - są bardziej elastyczne, więc łatwiej je dostosować do własnych wymagań - dodatkowo mają kupę modułów co bardzo ułatwia kontrolę i filtrację ruchu w sieci.

Co do drugiego pytania:

na neo zwykle 255.255.255.0, na sieć taką jak masz maskę podsieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi