Skocz do zawartości
Castor

Komputer do 3300zł

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym złożyć zestaw za tą cenę dzięki któremu uzyskam jak najlepsze wrażenia wzrokowe przy rozdziałce 1920x1080(monitor to EIZO FORIS FS2331 jakby to było istotne..). Na początku miałem zamiar złożyć zestaw z 560ti, a także z wykorzystaniem starej obudowy Chieftec LBX-02B-B-B-400. Boję się, że nie jest ona przystosowana do nowego typu zasilaczy z wiatrakiem wewnątrz obudowy. Zamawiał będę przez internet. Kręciłem się wokół sklepów takich jak esc,pcprojekt,kombokrakow,agito,proline,arest,techplanet. Okej koniec tego wstępu, moja wymarzona konfiguracja:

Procesor: CORE I5 2500KChłodzenie: ZALMAN CNPS10X PERFORMA Płyta główna: ASROCK P67 PRO3 Pamięć RAM: GOODRAM DDR3 4096MB 1333mhzKarta graficzna: ASUS DirectCU II GTX 570 Dysk twardy HDD: SAMSUNG 1TB HD103SJ Zasilacz: OCZ MODXSTREAM PRO 600W MODULARNY chociaż wolałbym XFX 550W, ale w sklepach tych które wymieniłem brak.Obudowa: Silentium PC Gladius 800

Za wszystko w techplanet 3297zł a w agito 3304zł. Napęd DVD wykorzystam stary. Którą pastę termoprzewodzącą do 25zł wybrać? Proszę o konstruktywną krytykę i pomoc;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz zmień na OCZa ZS 650W. ModXStreama nie warto kupować, elektrycznie to nic ciekawego. To stara konstrukcja Sirteca, ma krótkie kable i może wyłączać się przy dużych obciążeniach. OCZ ZS to mniej więcej poprawiony ModXStream, tyle że bez odpinanych kabli (które są za to dłuższe). Wyższa sprawność (certyfikat 80+ Bronze), lepsze tłumienie tętnień i dobre wyniki elektryczne. Na linii +12 V OCZ ZS 650W ma 552W, a więc o 100W mniej niż sugeruje nazwa. Tak czy inaczej taka moc spokojnie wystarczy do tego zestawu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak obudowa moze byc nieprzystosowana do zasilacza (albo odwrotnie)? człowiek jak podliczy ile ma rzeczy wziac pod uwage to dostaje zawrotu głowy.. to naprawde ma znaczenie? :F

//

markowe zasilacze jak OCZ zazwyczaj dostarczały więcej poweru dla bezpieczenstwa, a ty wyskakujesz z takim czyms.. wątpliwe dla mnie..

@

ah no teraz rozumiem o co Ci chodziło.

Edytowane przez Eladril

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Eladril

Chodziło mi o to, że zasiłka będzie na górze i to wpłynie na obieg powietrza. Jeżeli byłaby wiatrakiem zwrócona do góry to chyba tam jest minimalna przestrzeń, żeby zassać powietrze. Natomiast wiatrakiem do dołu to zasysa ciepłe powietrze bezpośrednio od procka. I czy ustawienie wiatrakiem do dołu to dobry pomysł, bo wygląda jakby te wszystkie nowe zasilacze powinny być zwrócone do góry. Jak wezmę nową budę to stara się nie zmarnuje, gdyż zostaną w niej obecne bebechy a przynajmniej zyskam lepszą cyrkulację wewnątrz. No chyba, że aż tak istotnie to nie wpłynie na zmianę temperatur i można zostawić starą. Ale ja się nie znam na tym, więc co ja mogę wiedzieć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Eladril

Zasilacze mają z reguły 3 linie napięciowe - 3,3 V , 5 V i 12 V ( która może występować jako pojedyńcza albo może być kilka linii 12 V ) .

Obecne komputery są w dużej mierze zasilane z linii +12 V , to ich sumaryczna moc jest najważniejsza , w dodatku jak masz kilka linii +12 V po ileś tam Amperów to nie sumuje się tego tylko z reguły jest to mniej niż suma V*A x ilość linii .

Dyski twarde są zasilane z linii 5V i 12V , ale to jest niewielka ilość mocy .

Pozostała moc to moc na liniach 3,3 V i 5V .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyższa sprawność (certyfikat 80+ Bronze), lepsze tłumienie tętnień i dobre wyniki elektryczne. Na linii +12 V OCZ ZS 650W ma 552W, a więc o 100W mniej niż sugeruje

Po coś w końcu się podaje sprawność zasilacza, chyba nikt nie myśli, że zasilacz da 100% mocy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba nikt nie myśli, że zasilacz da 100% mocy :)

On o wozie, Ty o kozie...

BlackMachine pisał o mocy tabliczkowej, Mane o mocy dostarczonej do zasilacza.

Zdarzało się czasami wyprodukować zasilacze zdolne oddać z siebie więcej niż tabliczka pisze. Praktycznie natomiast najczęściej zasilacze dobierane są tak aby pracowały na 50-60% swoich możliwości. Nie ma to nic wspólnego ze sprawnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdarzało się czasami wyprodukować zasilacze zdolne oddać z siebie więcej niż tabliczka pisze.

Oj to chyba stare czasy, wiadomo jak się teraz wszystko produkuje, nie liczył bym w obecnych czasach na taki "marketing".

Praktycznie natomiast najczęściej zasilacze dobierane są tak aby pracowały na 50-60% swoich możliwości. Nie ma to nic wspólnego ze sprawnością.

Jak dobierzesz te 50-60% możliwości zasilacza skoro nie znasz tych możliwości? Chyba, że za 100% możliwości uznasz to co na tabliczce znamionowej, ale z faktycznymi możliwościami niewiele to ma wspólnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacząłem to składać, zalmana jakoś mi się udało zainstalować, ale ile nerwów przy smarowaniu procka to szok;X Dysk,naped dvd mam podlaczyc do sata2 czy sata3? I jaki bios powinienem miec na tej plycie? Jeszcze czeka mnie podpinanie kabli od przodu obudowy:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi