2002JSQ Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 Mam taki mały problem. Mam starą konsolę PS2, na która bez problemu działała dotychczas ze starym LCD. Podłączona była przez oryginalny kabel z przejściówką chinch - scart. Telewizor zepsuł się (tak przy okazji, pół roku po gwarancji, inwerter :) ). Podłączyłem konsolę do nowego TV już przez taką przejściówkę (gniazda scart nie ma) no i okazuje się, że nie działa konsola. TV nie wykrywa podłączenia przez gniazdo AV. Postawiłem na przejściówkę, ale szybko udało się zweryfikować, że przejściówka jest OK. Podłączyłem DVD przez scart z przejściówką i wszystko gra. Co więc może być nie tak? Nie chce mi się wierzyć, że konsola padła razem z telewizorem. Zauważyłem, że scart od odtwarzacza DVD jest cały zapełniony blaszkami, a przejściówka konsolowa w środku jest pusta (ma 9 styków mniej) - może tu tkwi problem. A z kolei jak już na oślej.... to kto zgadnie jakiej marki tv zepsuł się? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 toshiba? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 (edytowane) podaj model TV ;> EDIT: a po Cinch próbowałeś? jak TV nie ma to nie wiem co to za sprzęt ;D Edytowane 6 Września 2011 przez Zeniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ZlyUser Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 (edytowane) Jakis zwykły. Teraz nawet samsung oszczedza i D400 czy D503 ma tylko 2 HDMI i jedno scart.... Przejściówka na zdjęciu wygląda jak z Thomsona/TCL ale jest jeszcze kilka modeli innych producentów z podobnymi rozwiązaniami. Edytowane 6 Września 2011 przez ZlyUser Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 (edytowane) Zepsuł się stary LCD SHARP AQUOS. Nowy to Samsung serii 5. Cienki TV nie ma wielkiego gniazda Euro/SCART. Jest taka przejściówka specjalna. Dodane: telewizor chinch nie ma. jest jednie podłączenie component i też przez przejściówkę. Edytowane 6 Września 2011 przez 2002JSQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 (edytowane) A takim kablem próbowałeś ? Bezpośrednio z konsoli do Component. KABEL HDTV HD COMPONENT PLAYSTATION PS2 PS3 od SS (1786066264) - Aukcje internetowe Allegro Edytowane 6 Września 2011 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 No w sumie jakieś rozwiązanie, ale dlaczego w jednym TV działa a w innym nie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 Dlatego, że w złączu SCART są różne sygnały - RGB i Composite. Najwyraźniej nowy TV wymaga sygnału RGB, a Ty mu podajesz przez przejściówkę Composite. Rozwiązaniem jest kupno kabla Component lub SCART-RGB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 (edytowane) Chodzi może o rozpoznanie obrazu. Najlepiej jakby Ci się udało od kogoś pożyczyć taki kabel. Zresztą w przypadku tak dużego TV lepiej podłączać komponent'em niż Composite. Oba są analogowe, więc ten pierwszy z powodzeniem można podłączać do PS2. Musi działać. Jak nie to coś z PS2, albo sam już nie wiem. Edytowane 6 Września 2011 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OCM4n14k Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 (edytowane) Z PS2 nie było czasami tak, że w opcjach konsoli trzeba ustawić rodzaj kabla? Pamiętam, że miałem kiedyś sytuację, w której na ślepo zmieniałem typ złącza :P, ustawienie w konsoli było na kompozyt(chyba, bo na działce, na starym TV działała na tym kablu), a kabel w domu to był komponent. Oglądnąłem filmik z menu konsoli na YT i przestawiłem. Szło to chyba w ten sposób, dół->x->dół->dół->dół->x i tutaj dokonujesz zmiany kabla oraz potwierdzasz tę zmianę. Edytowane 6 Września 2011 przez OCM4n14k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 Dobra, ale jak używa przejściówki Composite -> Scart to tam nie ma co ustawiać, bo o kablu Composite nic innego nie prześle niż sygnał Composite ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegrz Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 Polecam zakupić kabel component. Daje najlepszą jakość obrazu jaką może wyswietlić PS2 i w niektórych grach można włączyć sobie progressive scan. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2011 Tak jak grzegrz. Pamiętam jak zmieniłem Euro-rgb na component i jakość była o wiele lepsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...