kikan Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 Cześć! Mam taki problem ( przynajmniej tak mi sie wydaje ) Miałem stary dysk 80gb, wymieniłem go na 500gb. Przedtem gdy uruchamiałem kompa dysk ładował się od razu ( na starym 80gb znajomy ustawil mi podobno opcje wspomaniania starszych dyskow w biosie ) Teraz gdy mam nowy dysk przy włączeniu kompa laduje sie on znacznie dluzej. Czy tak powinno być ze względu że ma on 500gb czy nie? ( nazwa nowego dysku : WDC WD5000AAKS-00UU3A0 ATA Device ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 6 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2011 Co się długo ładuje przy uruchamianiu? Sprecyzuj o czym mówimy? Jaka płyta główna? Czy dysk prawidłowo pracuje (możesz to sprawdzić np w programie AIDA) w trybie DMA? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 Pewnie AHCI jest właczone ,,,,, ale to narazie gdybania... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 Dokładnie, sprecyzuj o co chodzi. Obstawiam, że stary dysk był na ATA a nowy na SATA, który pewnie jest obsługiwany przez jakiś kontroler RAID i dlatego go długo wykrywa. Napisz dokładnie jaki dysk miałeś, jaki masz, jaka płyta i co to dokładnie oznacza, że "długo się ładuje". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kikan Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 (edytowane) "długo się ładuje" czyli klikam przycisk POWER no i zanim zaskoczy to PIK to dlugo sie kreci płyta główna : GIGABYTE MA77OT-UP3P nowy dysk 500gb ( ten który teraz używam ) : WDC WD5000AAKS-00UU3A0 ATA Device stary dysk foto w załączniku co by was w błąd nie wprowadzić tak nowy jest na SATA, stary jest na ATA, dokladnie tak jak tutaj obrazek z neta pokazuje: http://attachments.techguy.org/attachments/110908d1184523317/ata-sata.gif Edytowane 7 Września 2011 przez kikan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2011 Start komputera ( boot ) a start sys OS to 2 różne żeczy.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kikan Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2011 Niestety ale twój post nic nie wnosi do rozwiazania problemu ( o ile to jest problem ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bender83 Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2011 tak nowy jest na SATA, stary jest na ATA, dokladnie tak jak tutaj obrazek z neta pokazuje: http://attachments.techguy.org/attachments/110908d1184523317/ata-sata.gif Thank you captain oblivious... To niestety twoje posty nie wnoszą żadnych informacji mogących pomóc nam w rozwiązaniu twojego problemu. Opisz go jeszcze raz dokładnie i przede wszystkim po polsku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kikan Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2011 (edytowane) wciskam przycisk POWER komputer sie włącza i zaczynaja krecic sie talerze w dysku, no i właśnie za długo się krecą. Na starym dysku był to moment, a tutaj dłużej, i pytam czy to tak ma być dlatego że ma on większą pojemność czy jest to jakiś problem. nie mam pojecia jak inaczej to opisac Edytowane 8 Września 2011 przez kikan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2011 moze boot sequence sie popieprzylo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kikan Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2011 (edytowane) Czyli co ? do naprawy czy jak ? Edytowane 8 Września 2011 przez kikan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kikan Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2011 ref Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sw1ssst Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2011 boot sequence ustawiasz w biosie <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2011 Odłącz stary dysk (chociarz na próbę) może wtedy szybciej pójdzie. Może długo wykrywa w biosie... Nie, na pewno nie przez pojemność :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...