Hopes Opublikowano 7 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2011 Priorytet to dobry procesor i bateria najlepiej coś z 12 cali koszt do 1500 zł z systemem lub bez. Fajnie by było jakby była matowa matryca. Mile widziane propozycje opinie :wink: Co myślicie o: Asus Eee PC 1215B AMD E-350 ATI Mobility Radeon HD 6310 niestety brak matowej matrycy, ale chyba dobry? HP Pavilion dm1z <<< lecz nie wiem jak z cena w tym przypadku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hopes Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2011 Do wcześniejszych netbooków dorzucam jeszcze MSI Wind U270 bez systemu. Jak myślicie który z tych trzech będzie najlepszym wyborem dla mojego brata? MSI HP ASUS? Wszystkie trzy dostane w okolicach 1500 zł. Mam pytanie czym się różni wersja HP Pavilion dm1-3220ew od HP Pavilion dm1-3110ew? Do wymogów dochodzi jeszcze cichą prace podczas pisania w edytorze tekstu, gdyż będzie używany na wykładach, gdzie nawet za wibracje komórki wyrzucaja z sali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokrzys Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 (edytowane) Witaj, Z tego co mi wiadomo HP Pavilion dm1-3220ew od HP Pavilion dm1-3110ew różni się tylko ilością RAM-u, oraz dyskiem twardym. W 3110ew jest 2GB RAM-u i HDD o wielkości 320GB(nie wiem jaki rpm), natomiast 3220ew ma 3GB RAM-u i 500GB HDD (7200rpm co wyróżnia go spośród innych netbooków - zwykle jest 5400). Co do pierwotnego pytania to sam borykam się z tym problemem, mogę więc podzielić sie wnioskami. MSI Wind U270 ma dwie wersje, jedna z procesorem E-350 i zintegrowanym GPU Radeon HD 6310, oraz druga z procesorem E-450 i GPU 6320 - jeśli zdecydujesz sie na MSI to koniecznie kup wersje z E-450 bo cena jest ta sama, a różnica w ukladzie graficznym stosunkowo duza (mozliwosc zwiekszenia taktowania ukladu przy wiekszym obciazeniu - automatycznie). Wind U270 ma zdecydowanie najlepsza konfiguracje w tej cenie i jedna powazna wade: polyskliwa obudowe, na ktorej zostaja odbicia palcow co z moim rozumieniem zastosowania netbooka (mobilnosc, czesto przenoszony, przechowywany byle jak, byle gdzie) kompletnie sie nie zgrywa. Co do HP dm1 to uczywiscie polecam nowsza rewizje (3220ew) ma wiekszy dysk, wiecej ram-u, a cena praktycznie ta sama. Jest to moim zdaniem najladniejszy netbook ze wszystkich przez Ciebie wybranych. Dodatkowo wyróżnia się zastosowanymi głośnikami (od Altec-Lansing) co pewnie kolosalnej różnicy nie zrobi ale to zawsze cos. W dodatku jest zdecydowanie najcienszy sposrod tego zestawienia. Co do Asusa 1215B moge powiedziec tylko, ze nie kupilbym go ze wzgledu na wieksze gabaryty (matryca 12,1') mimo, iz konfiguracja ta sama co mniejszy HP, MSI nawet mocniejszy mimo mniejszego rozmiaru. Z Asusa moge natomiast polecic model 1015PN (tutaj opis http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Asus-Eee-PC-1015PN.41494.0.html), choć nie wiem czy Cie zainteresuje bo nie jest na platformie AMD Fusion, tylko na Atomie z ION-em 2, no i jest mniejszy (10,1' - przez co max. rozdzielczosc do 1024x600) Podsumowujac: Jesli zalezy Ci na najlepszej (najmocniejszej) konfiguracji to wybierz MSI Wind U270 (koniecznie z E-450), jesli natomiast poza sama wydajnoscia chcesz aby netbook ladnie sie prezentowal i nie byl wiecznie pokryty odciskami palcow to wybierz HP dm1-3220ew. Pozdrawiam P.S. Jedna uwaga odnosnie cichej pracy, wczesne modele HP dm1-3110ew mialy ta wade ze wiatrak byl uruchamiany automatycznie ze startem systemu i pracowal caly czas na pelnych obrotach niezaleznie od obciazenia. Problem rozwiazywala aktualizacja BIOS-u, gdzie pojawila sie nowa opcja regulacji obrotow wiatraka. W nowszej wersji dm1-3220ew z tego co mi wiadomo problem ten nie wystepuje, ze wzgledu na wlasnie nowszy BIOS. Choc glowy za to nie dam bo w rekach go jeszcze nie mialem. W kazdym razie gdybys sie zdecydowal na HP to sprawdz koniecznie jak pracuje wiatrak zaraz po uruchomieniu (powinien byc ledwie slyszalny), ew. zawsze mozesz zrobic update BIOS-u i po bolu. Edytowane 10 Września 2011 przez pokrzys 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fructo Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 Niebawem 1215b pojawią się z matem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hopes Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 Niebawem 1215b pojawią się z matem. Skąd to wiesz? Jeśli dadzą mu matową matrycę to być możliwe, że również będzie posiadał e-450 z radkiem 6320 i wtedy zdecydowanie będzie to najlepszy wybór dla brata. Jeśli ktoś z użytkowników miał w łapie HP Pavilion dm1-3220ew to prosiłbym o relację z kultury pracy. MSI może i mniejszy ekran, ale ma również mniejszą baterię z tego co mi wiadomo. Dzięki pokrzys, że trochę mi wyjaśniłeś, ale wciąż nie wiem, który wybrać. Każdy model ma coś, czego inny nie ma, a wad nie brakuje w żadnym z nich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokrzys Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 Z bateriami różnie bywa, jedynym pewnym sposobem jest jej przetestowanie. Producenci zazwyczaj podają tylko jedną cechę: wartość określana mianem pojemności wyrażana w mAh (miliamperogodziny), natomiast nie podają napięcia zasilacza przez co bateria o "pojemności" 6600mAh może pozwalać na tak samo długą pracę jak bateria 4400mAh. Przykład: Bateria Asusa ma 6600mAh ale przy 7,4V co daje 48,840Wh. Wind ma 4400mAh przy 11,1V do daje .... 48,840Wh, co oznacza że baterie są identycznej pojemności. (wartości są czysto teoretyczne, ponieważ nie znam rzeczywistego napięcia zasilaczy ani Asusa ani MSI) Możesz zawsze poczytać o pojemności konkretnych modeli tutaj: http://www.chip.pl/ranking/notebooki/netbooki Każdy zaprezentowany tam netbook jest testowany m.in. pod kątem baterii. Nie wiem natomiast na ile wiarygodne są to dane. BTW jeśli ten netbook ma być tylko do pisania gdzie liczy się najbardziej pojemność baterii i mały poziom hałasu, ew. jakość wykonania bo z tego co piszesz urządzenie będzie często przenoszone, to może lepiej zainteresować się czymś takim jak Nokia Booklet 3G (http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/976790). Wykonana ze szczotkowanego aluminium, z oszczędnym procesorem Atom Z-530 (TDP tylko 2W) i praktycznie bezgłośna ponieważ poza dyskiem twardym nie ma w tym urządzeniu części ruchomych (nawet chłodzenie jest pasywne). Na pewno wytrzyma na baterii znacznie dłużej niż te 3 omawiane wcześniej modele, na pewno również będzie nieporównywalnie mniej wydajna ale do pisania czy internetu wystarczająca. Może warto, choć sam na pewno nie kupiłbym czegoś o lepszej wytrzymałości, dłuższej pracy na baterii kosztem zastosowanych podzespołów...ale ja nie wymagam od komputera więcej niż 2h na baterii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...