Skocz do zawartości
gameManic

Asus Radeon HD6950 problem zmonitorem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie skierowane do posiadaczy karty asus radeon hd 6950

W specyfikacji karty można wyczytać, że posiada ona złącza DVI-I oraz DVI-D.Wynika z tego,że do karty można poprzez złącze DVI-I podłączyć monitor CRT, i tutaj moje pytanie. Czy ktoś ma do tej karty podłączony monitor CRT, do którego złącza go podłączyć i co zrobić żeby monitor działał?

Mój problem polega na tym,że zamówiłem komputer z tą karta a informatyk, który go składa powiedział, że monitor CRT nie działa pod żadnym wejściem i, że wypróbował kilka przejściówek w tym tą ,której sam używa w domu i monitor CRT na tej karcie nie działa. Jeśli ktoś wie cokolwiek co może mi pomóc to byłbym bardzo wdzięczny , gdyż wydałem 3000 zł na jednostkę a na monitor nie mam już kasy.

Moja konfiguracja to:

Procesor Intel CORE I5 2500K 3.3GHz LGA1155 BOX

Płyta główna ASRock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA 1155

Karta graficzna Asus Radeon HD 6950 DCII 1GB

Dysk WD Caviar 500 GB

Pamięć Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9

Zasilacz Forton 500W

Edytowane przez gameManic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czy podłączone są obie wtyczki bo komputer składa mi informatyk ze sklepu,w którym zamówiłem kompa.

Informatyk ten mówi, że jak podłączył monitor ze złączem DVI-I to wszystko działało normalnie a jak d-sub na przejściówce to na żadnym wyjściu nic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wygląda na to, że masz ten sam problem co jeden post niżej (tu). Nie wiem jakiego producenta Gracjan1987 ma kartę. Może ktoś pojechał po kosztach? U ::snoopy:: działa analog, może kolejna rev. coś "poprawiła". W zestawie z kartą była przejściówka? Są gdzieś (specyfikacja w sieci, instrukcja obsługi) informacje o obsłudze sygnału analogowego przez te karty? Jeśli tak to nie pozostaje nic innego jak reklamować kartę.

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytajcie instrukcje i informatyk tez niech czyta... tak sie sklada ze mam ta karte i mialem ja przez chwile na CRT a teraz LCD. Karta ma mase wyjsc w tym przejsciowke na stare CRT (dvi na d-sub). LCD podpinasz do pierwszego złacza od strony plyty głownej czyli patrzac od tylu kompa pierwsze od lewej, a CRT poprzez przejsciioowke do prawego (tego dalej oddalonego od plyty głownej). Tak pisze w instrukcji i chyba nawet na pudełku o ile dobrze pamietam. Wszystko działa poprawnie!! Jezeli nie działa to albo wina przejsciowki albo portu na karcie albo monitora.

Zreszta tez niepamietam ale na samej karcie chyba tez jest nawet narysowane ("wziete" w kólko te złacza ktore przy pomocy przejsciowki dzialaja na CRT). Mozliwe ze owy informatyk mial to w tylku i podpial zle i cos poszlo.. w co watpie.. na tej karcie ma dzialac wszystko.

Nie wiem co jest na rzeczy ze producent nakazuje crt wpinac w ten a nie inny port ale skoro tak pisze to niesadze by dobrowolne wpinanie bylo akceptowalne

A i dodam ze karte mam 2 miesiac wiec nie jakas starsza rewizja sprzed pol roku

Edytowane przez Frytejro
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi