Skocz do zawartości
Wiedzmin_

Monitor dla fotografa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie, dawno już do tego działu nie zaglądałem.

Zastanawiam się nad monitorem do obróbki zdjęć dla mojego Taty. Zdjęcia robi Nikonem D80 i powoli się rozkręca jako fotograf ślubny. Problem w tym, że je ogląda/przerabia na monitorze Sony SDM-HS75P... Na chwilę obecną podpiąłem mojego P221W, ale to rozwiązanie tymczasowe. Z racji że od ponad półtorej roku nie zajmuję się już monitorami, chciałem zatem zapytać Was drodzy forumowicze o optymalny start. Wymagania/zalecenia:

- rozdzielczość preferowana: 1920x1200, akceptowalna 1920x1080 lub ostatecznie 1680x1050

- preferowany rozmiar: 24 cale, akceptowalny 23. 22 cale tylko jeśli nie ma naprawdę nic innego...

- matryca *va lub *ips, 10bitowe (lub więcej) przetwarzanie koloru

- dobrze by było, by elektronika pozwalała na kalibrację spektrofotometrem (jak np. w P221W)

- cena oczywiście możliwie jak najniższa, im bliżej 1000zł tym lepiej. Na pewno nie więcej niż 1800-2000zł (w planach jest zakup m.in. obiektywu)

Najchętniej łyknąłbym NECa 2490WUXi2 lub PA231W, ale dostać je poniżej 2500zł jest nierealne, a używek bym się po prostu bał.

Myślałem nad EA231WMi, niestety bardzo dużo z nich ma badpixele (kupując dla szwagierki 4 sztuki z rzędy wypryszczyły). Nie wiem jak to wygląda w przypadku EA232WMi.

Iiyama kilka lat temu miała pierwszy i nie udany start w inne matryce niż TN, jak jest teraz?

Ciekawie wyglądają też HP ZR24w, HP LP2475, EIZO FS2331 i Dell U2410.

Czy zakup LG/Samsungów/Asusów na innej matrycy niż TN w granicy ~1000zł w ogóle ma sens?

Jeszcze jedno: do w/w zastosowania szukać monitora szeroko czy wąsko gamutowego?

Edytowane przez Wiedzmin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawie wyglądają też HP ZR24w, HP LP2475, EIZO FS2331 i Dell U2410.

Z tanich EIZO jeśli nie S2233W to Eizo Foris FS2332.

NEC P221W z tego co słyszałem się rozjechał (ogromny rozrzut jakościowy)

Jeszcze jedno: do w/w zastosowania szukać monitora szeroko czy wąsko gamutowego?

Na szerokogamutowym widać na niektórych zdjęciach barwy, których nie zobaczy się na wąskogamutowym (pod warunkiem że fotografujemy do RAW ... bo nie wiem jak tam tryb aRGB działa na Nikon ... bo w Pentax tylko udaje że działa z tego co widziałem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NEC P221W z tego co słyszałem się rozjechał (ogromny rozrzut jakościowy)

Chodzi o odwzorowanie kolorów? Kalibracja w takim wypadku nie byłaby problemem. Czy też mowa o czym innym?

S2233W to Eizo Foris FS2332

Dostępność Forisa widzę bardzo słaba, trzeba by kolegów z Bitu spytać... Szkoda że żaden z nas już tam nie pracuje :) A jak sobie radzi w porównaniu do S2233W, bo go akurat znam? Edytowane przez Wiedzmin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o odwzorowanie kolorów? Kalibracja w takim wypadku nie byłaby problemem. Czy też mowa o czym innym?

Mowa o połowie ekranu wpadającej w czerwień i połowie wpadającej w zieleń - niekalibrowalne.

A jak sobie radzi w porównaniu do S2233W, bo go akurat znam?

Też nie porównywałem, ale do matryc IPS mam większe zaufanie, niż do tej samej klasy cPVA (czyli EIZO IPS FS2332 vs. EIZO PVA FS2331). Na IPS rozjaśnienia w cieniach pod kątem przynajmniej nie ma. S2233W to trochę lepszy monitor, pomimo PVA (poza szerszym gamutem podobno lepiej wyrównany - osobiście nie robiłem porównania spektrofotometrem, ale na forum Nikon zdaje się Tom robił). No i w "S" jest pewność że matryca ma co najmniej 8 bit/kanał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi