Skocz do zawartości
Damianqwer

Kupno jak najtańszego UPS

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie sprawa wygląda tak:

Do APC Back-UPS CS 500 mam podpiętą samą jednostkę c. (config w sygnaturce). UPS jest stary i czasami ciężko go włączyć - piszczy i pokazuje overload przy wyłączonym PC. Ale jak w końcu się właczy to wszystko działa... lecz przed chwilą wykonałem kontrolowany zanik prądu przy komputerze w spoczynku (proc wtedy chodzi na 800 MHz). Szybkie wyłączenie i włączenie wyszło dobrze - komp się nie wyłączył. Trochę póżniej wyłączyłem znowu prąd i komputer się wyłączył po kilku sekundach. W tle chyba był jakiś taki dziwny dźwięk, ale mniejsza o to.

Trochę googlowania i wychodzi, że do APFC potrzebna jest pełna sinusoida. Czyli takiego APC Back-UPS ES 700VA nie opłaca się kupować, bo też nie ma pełnej sinusoidy, z APC dopiero Smarty ją mają, ale kosztuję krocie.

Czy może ktoś polecić coś taniego z pełną sinusoidą lub taki UPS, który używałeś z Fortronem GHN ? Co myślicie o Mustek PowerMust 600 USB?

PS. Zimny start mi nie potrzebny, ale ma dobrze trzymać napięcie, bo instalację mam słabą, a weź wszystko kuj :/

PZDR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z własnego doświadczenia mogę polecić UPS Activejet ACP-650 (moc pozorna 360W), u mnie działa taki z Fortronem FSP460-60GHN, do niego podpięty jest komputer z monitorem (PII X4 955, ASRock 880GMH/USB3, Fortron FSP460-60GHN, Goodramgb ddr3, Samsung F3 500gb i monitor Acera jakiś 22"), przy zanikach napięcia potrafi do kilkunastu minut trzymać, czasami nawet dłużej, przetestowane kilkukrotnie. Ewentualnie jak potrzebujesz UPS większej mocy, to weź ACP-850 - moc pozorna 480W.

Edytowane przez Micky92

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

APC Smart-UPS miały w przeszłości spore problemy z APFC. Nie raz spotykałem się z sytuacją gdy APC Smart-UPS 1000 powodował uszkodzenie zasilaczy i wyrzucanie bezpieczników. Obecnie od dłuższego czasu korzystam z APC Back-UPS RS 550 i o dziwo ten model daje radę :) Poprzedni Back-UPS 550i podczas pracy na baterii wydawał dźwięki (to nie były dźwięki ostrzegawcze zaprogramowane przez producenta) wskazujące na gwałtowne przeciążenie elektroniki - UPS w takim stanie nadal zasilał peceta ale wcześniej czy później skończyłoby się to uszkodzeniem UPS lub zasilacza albo kompletu. Tak więc RS'a mogę polecić do zasiłki z APFC. W tym przypadku APC dobrze odrobiło pracę domową :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwie możliwości:

1. Kupno używanego APC Smart 700/1000 (AVR, sinus, Made in USA :)), grom wie ile ma lat... Oczywiście z nowymi aku

2. Kupno Eaton Nova 1250 (550 zł, pełen sinus, stabilizacja napięcia (AVR)), tylko jak z jakością? Chiny?

Co byście wybrali?

EDIT:

Chyba kupię Ever Eco 700 CDS

Edytowane przez Damianqwer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi