Damianqwer Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 Obecnie sprawa wygląda tak: Do APC Back-UPS CS 500 mam podpiętą samą jednostkę c. (config w sygnaturce). UPS jest stary i czasami ciężko go włączyć - piszczy i pokazuje overload przy wyłączonym PC. Ale jak w końcu się właczy to wszystko działa... lecz przed chwilą wykonałem kontrolowany zanik prądu przy komputerze w spoczynku (proc wtedy chodzi na 800 MHz). Szybkie wyłączenie i włączenie wyszło dobrze - komp się nie wyłączył. Trochę póżniej wyłączyłem znowu prąd i komputer się wyłączył po kilku sekundach. W tle chyba był jakiś taki dziwny dźwięk, ale mniejsza o to. Trochę googlowania i wychodzi, że do APFC potrzebna jest pełna sinusoida. Czyli takiego APC Back-UPS ES 700VA nie opłaca się kupować, bo też nie ma pełnej sinusoidy, z APC dopiero Smarty ją mają, ale kosztuję krocie. Czy może ktoś polecić coś taniego z pełną sinusoidą lub taki UPS, który używałeś z Fortronem GHN ? Co myślicie o Mustek PowerMust 600 USB? PS. Zimny start mi nie potrzebny, ale ma dobrze trzymać napięcie, bo instalację mam słabą, a weź wszystko kuj :/ PZDR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Micky92 Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 (edytowane) Z własnego doświadczenia mogę polecić UPS Activejet ACP-650 (moc pozorna 360W), u mnie działa taki z Fortronem FSP460-60GHN, do niego podpięty jest komputer z monitorem (PII X4 955, ASRock 880GMH/USB3, Fortron FSP460-60GHN, Goodramgb ddr3, Samsung F3 500gb i monitor Acera jakiś 22"), przy zanikach napięcia potrafi do kilkunastu minut trzymać, czasami nawet dłużej, przetestowane kilkukrotnie. Ewentualnie jak potrzebujesz UPS większej mocy, to weź ACP-850 - moc pozorna 480W. Edytowane 10 Września 2011 przez Micky92 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2011 APC Smart-UPS miały w przeszłości spore problemy z APFC. Nie raz spotykałem się z sytuacją gdy APC Smart-UPS 1000 powodował uszkodzenie zasilaczy i wyrzucanie bezpieczników. Obecnie od dłuższego czasu korzystam z APC Back-UPS RS 550 i o dziwo ten model daje radę :) Poprzedni Back-UPS 550i podczas pracy na baterii wydawał dźwięki (to nie były dźwięki ostrzegawcze zaprogramowane przez producenta) wskazujące na gwałtowne przeciążenie elektroniki - UPS w takim stanie nadal zasilał peceta ale wcześniej czy później skończyłoby się to uszkodzeniem UPS lub zasilacza albo kompletu. Tak więc RS'a mogę polecić do zasiłki z APFC. W tym przypadku APC dobrze odrobiło pracę domową :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damianqwer Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2011 (edytowane) Mam dwie możliwości: 1. Kupno używanego APC Smart 700/1000 (AVR, sinus, Made in USA :)), grom wie ile ma lat... Oczywiście z nowymi aku 2. Kupno Eaton Nova 1250 (550 zł, pełen sinus, stabilizacja napięcia (AVR)), tylko jak z jakością? Chiny? Co byście wybrali? EDIT: Chyba kupię Ever Eco 700 CDS Edytowane 15 Września 2011 przez Damianqwer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...