Skocz do zawartości
aer0jet

Elementy do zestawu za 1800zł - 2000zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od dłuższego czasu, nosze się z zamiarem złożenia nowego komputera, który mógłbym w przyszłości podkręcić. Służyłby jako centrum rozrywki czyli ostre granie/oglądnie itd. Kwotę, jaką chciałbym przeznaczyć na ten cel to do ok. 2000zł. Mam już na oku następujące elementy:

- AMD phenom II 965 BE

- Silentum SpartanHE923 CPU cooler

- Gigabyte Geforce 9800 GT

- Seagate 7200.4 1 TB SATA

- Chieftec (GPS - 500A) 500W

- CoolerMaster Elite 430 Black

Niestety, nie mam pojęcia, w jaką firmę RAM-u zainwestować. Geil, patriot, corsair czy może nasze polskie GoodRam ?

Nie wiem również, na jakie parametry warto zwrócić dzisiaj uwagę podczas wyboru tychże kości pamięci ?

Ostatnią rzeczą, jest wybór odpowiedniej, kompatybilnej oraz z możliwością OC (jednak bez wariacji) płyty głównej. Jaka firma i jaki model wybrać tak by pamięci, procek i reszta elementów świetnie ze sobą współgrały?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proponuje kupić taki zestaw:

Płyta główna Gigabyte GA-970A-UD3 AMD 970/SB950 / USB 3.0 / SATA III / AM3+ / 345 zł

Procesor AMD PHENOM II X4 955 QUAD CORE AM3,125W BE (HDZ955FBGMBOX) / 399 zł

SilentiumPC Spartan HE923 / 65 zł

Karta graficzna Asus Radeon HD 6850 1GB (EAH6850 DC/2DIS/1GD5) / 582 zł

Dysk Samsung 500 GB SATA II 7200 RPM, 16 MB NCQ (HD502HJ) / 145 zł

Pamięć Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 (GR1333D364L9/4G) / 69 zł

Samsung SH-222AB SATA CZARNY BULK ASAP (SH-222AB/BEBE) / 63 zł

Zasilacz SeaSonic SS500ET80+OEM / 185 zł

Obudowa SilentiumPC Brutus 410 Pure Black AT X/SSD BT-410 / 139 zł

Razem: 1992 zł

Zasilacz , obudowe , chłodzenie na cpu możesz również kupić któreś z tych - Mój odnośnik , Mój odnośnik , Mój odnośnik , Mój odnośnik , Mój odnośnik , Mój odnośnik .

W zestawie masz porządną płytę - sekcja 8+2 z radiatorem , procek jeden z najlepszych w tej cenie , grafa poradzi sobie z najnowszymi grami , zasilacz ma spory zapas mocy solidna markowa konstrukcja , obudowa w tej kwocie trudno o coś lepszego posiada wentyle w zestawie .

Edytowane przez gando

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram zestaw gando, to najbardziej opłacalny zestaw. Do wyżej taktowanych Phenomów (tj. 965, 970 itd.) dopłacać nie ma sensu, gdyż wszystkie bazują na modelu 955 i kręcą się podobnie. Ewentualnie możesz wziąć jakieś lepsze chłodzenie na procesor, jak Thermaltake Contac 29 lub Zalman CNPS10X Performa. Poza tym z tego co pamiętam pierwsza rewizja HD6850 od Asusa miała terkoczący wentylator, więc upewnij się, że to druga rewizja tej karty. Jeśli nie zamierzasz kręcić karty to dobry jest również model od Gigabyte, który ma dobre chłodzenie i dodatkowo jest fabrycznie podkręcony. Pamięci starczą zwykłe GoodRamy 1333MHz CL9, nie ma sensu dopłacać do droższych 1600MHz. GoodRam to dobra, polska firma. Obudowy nie zmieniaj, nieco droższe Aerocoole czy nawet Cooler Mastery są gorsze i słabiej wyposażone od SPC Brutusa 410.

Edytowane przez BlackMachine

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi