Skocz do zawartości
SEbiii

Zestaw komputerowy za 3100

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Chciałem zadać pytanie z trochę innej beczki. Chodzi dokładnie o pobór prądu jaki będzie potrzebny do zestawu poniżej i związane z tym koszty. Załóżmy ze byłby to ten zestaw:

Procesor : Intel Core i5 2500K

Chłodzenie Procesora : SilentiumPC Fortis HE1225

Płyta Główna : ASRock P67 PRO3 B3

RAM : Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9

Karta Graficzna : Palit GeForce GTX 570 1280MB

Zasilacz: Seasonic M12II-520

HDD : Samsung 1TB 32MB Cache F3

Napęd : Samsung SH-223C SATA

+

monitor: LG E2441T-BN.

A więc moje pytanie brzmi: jakie koszty związane z prądem trzeba będzie ponieść użytkując taki zestaw, przy średnim działaniu komputera średnio ~8-10 h dziennie. Nie chodzi mi o dokładną wartość tylko przybliżoną, ile kosztuje użytkowanie samego takiego komputera w skali miesiąca. Jeżeli pomyliłem działy to przepraszam, ale nie wiedziałem do końca gdzie go umieścić.

Pozdrawiam.

Edytowane przez SEbiii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nvision

i5 2500k

GTX570

Może nie znajdziesz takiego samego zestawu ale wyrobisz sobie wyobrażenie na ten temat. Zauważysz, że pobór zależy od tryby pracy komputera, czy większość to idle, czy stres, samo cpu czy też gpu.

Jeśli istotne są dla Ciebie koszty energii a możesz zrezygnować z Cuda czy PsyhX to sprawdź też pobór energii przez odpowiednią kartę ATI (HD6970).

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem że wartości te mogą się różnić przez tryb pracy. Czyli nie da się teoretycznie powiedzieć że: "tak ten zestaw pracując załóżmy 25 dni w miesiącu po 8 h, co daje 200 h pracy, gdzie 80 h to stres, a 120 to idle będzie wynosić ok 60 zł, ponieważ...". A taki własnie zestaw chcę złożyć i dlatego pytam o koszta związane z jego użytkowaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi