SEbiii Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 (edytowane) Witam. Chciałem zadać pytanie z trochę innej beczki. Chodzi dokładnie o pobór prądu jaki będzie potrzebny do zestawu poniżej i związane z tym koszty. Załóżmy ze byłby to ten zestaw: Procesor : Intel Core i5 2500K Chłodzenie Procesora : SilentiumPC Fortis HE1225 Płyta Główna : ASRock P67 PRO3 B3 RAM : Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 Karta Graficzna : Palit GeForce GTX 570 1280MB Zasilacz: Seasonic M12II-520 HDD : Samsung 1TB 32MB Cache F3 Napęd : Samsung SH-223C SATA + monitor: LG E2441T-BN. A więc moje pytanie brzmi: jakie koszty związane z prądem trzeba będzie ponieść użytkując taki zestaw, przy średnim działaniu komputera średnio ~8-10 h dziennie. Nie chodzi mi o dokładną wartość tylko przybliżoną, ile kosztuje użytkowanie samego takiego komputera w skali miesiąca. Jeżeli pomyliłem działy to przepraszam, ale nie wiedziałem do końca gdzie go umieścić. Pozdrawiam. Edytowane 10 Września 2011 przez SEbiii Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 (edytowane) nvision i5 2500k GTX570 Może nie znajdziesz takiego samego zestawu ale wyrobisz sobie wyobrażenie na ten temat. Zauważysz, że pobór zależy od tryby pracy komputera, czy większość to idle, czy stres, samo cpu czy też gpu. Jeśli istotne są dla Ciebie koszty energii a możesz zrezygnować z Cuda czy PsyhX to sprawdź też pobór energii przez odpowiednią kartę ATI (HD6970). Edytowane 10 Września 2011 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SEbiii Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2011 Rozumiem że wartości te mogą się różnić przez tryb pracy. Czyli nie da się teoretycznie powiedzieć że: "tak ten zestaw pracując załóżmy 25 dni w miesiącu po 8 h, co daje 200 h pracy, gdzie 80 h to stres, a 120 to idle będzie wynosić ok 60 zł, ponieważ...". A taki własnie zestaw chcę złożyć i dlatego pytam o koszta związane z jego użytkowaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...