Skocz do zawartości
Chlebu

Dysk twardy 500 GB 3,5"

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :)

Przyszedł czas (i potrzeba miejsca) wymiany wysłużonego Maxtora 80 GB, na coś pojemniejszego i szybszego. Mam na ten cel ok 140 - 150 zł. Przeglądam pół dnia forum, inne fora, sieć i sam nie wiem co wybrać. Dysk będzie pełnił rolę głównego dysku w komputerze na którym będzie system i dane. Na dysku będzie zgromadzona spora ilość zdjęć 14 Mpix.

Samsung 500GB F3 - trochę się boję, że mi padnie.

WD Blue 500GB - nie słyszałem o nich niczego złego, raczej nie padają

Seagate 7200.12 ale wersja 750 GB - w ram.net.pl i techplanet za ~140 zł.

W gotowych zestawach widzę WD, jako alternatywy Barkę i F3.

Do Samsunga zraził mnie też dysk 500 GB 2,5" HM500JJ, który po 3 dniach został wymieniony na nowy.

Co byście wybrali na moim miejscu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całe szczęście od ręki dostałem nowy, a wcześniej zdążyłem zrobić backup.

I to mnie martwi najbardziej. Za czasów świetności Maxtora z podpisu nie było takich cyrków. Chodzi do dzisiaj od 2004 nawet po 20 godzin dziennie i nawet nie burknie, że mu źle. W sumie mógłbym go użyć jako magazyn danych lub backup zdjęć.

A Hitachi 7k1000.C?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Były cyrki, po prostu teraz miałeś pecha, mój samsung chodzi jakieś 1,5 roku niemal bez przerw i ma się świetnie a czasem przychodziło mu pracować w ciężkich warunkach w tym podłączanie do płyt na socket 370, pracowanie luzem na stole po parę dni itp. Do tego ciągle jest cichy i chłodny.

Edit mój samsung ma przebieg 13248 godzin czyli 1 rok 6 miesięcy i 7 dni, działa idealnie...

Edytowane przez łopian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WD albo Hitachi ( 7K1000D --1TB na talerz ale narazie jest to nowość i nie ma w PL 7k1000C tez dobre dyski tyle ze w PL jakos mało znane są ) lub samiec.

P.s Pamietaj że żaden dysk nie da ci 100% gwarancji ze czegoś nie "zeżre" wiec jesli mowisz o zdjeciach to dodatkowo polecam ci zakup 100pak DVD i zrobić kopie zapasową tych zdjęć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam, mój Samsung działa już prawie 4 lata (rocznica w październiku) i wciąż jest w pełni sprawny.

Nie piszcie ile lat macie dysk, tylko ile godzin ma przepracowanych. Np. mój Seagate ma teraz 18762 godziny. Co ciekawe chyba w pierwszym miesiącu złapał kilka reloków, i przez kolejne kilka lat nie łapie już nic.

P.s Pamietaj że żaden dysk nie da ci 100% gwarancji ze czegoś nie "zeżre" wiec jesli mowisz o zdjeciach to dodatkowo polecam ci zakup 100pak DVD i zrobić kopie zapasową tych zdjęć...

Pamiętaj że żaden dysk DVD nie da ci 100% gwarancji ze czegoś nie "zeżre". :lol: Lepiej już kupić HDD na USB3, gdzie będzie trzymana kopia - szybsze, wygodniejsze.

Samsung 500GB F3 - trochę się boję, że mi padnie.

WD Blue 500GB - nie słyszałem o nich niczego złego, raczej nie padają

Widziałem padnięte dyski WD, Samsung, Seagate ... lepiej bój się że cokolwiek nie kupisz to może paść :plom:

Jak chcesz mieć jakieś bezpieczeństwo to poza tym dyskiem systemowym na którym wszystko będziesz trzymać, kup dodatkowy nośnik, na którym będziesz miał kopię (wyciągany, nie trzymany w obudowie komputera).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O właśnie 1TB na talerz.... brzmi imponująco :D Tylko ciekawe jaka będzie cena. Chociaż specjalnie się nie spieszy, do listopada mogę czekać. Widzę na stronie Hitachi, że będą dyski 250/500/750/1000. Ale czy będzie taka duża różnica w praktyce między 0,5 i 1 TB/talerz przy 500 GB dysku?

Maxtor DM+ 9 11831h, żadnych badów.

Edytowane przez Chlebu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam za post pod postem.

Trafiła się okazja kupić F3 to się skusiłem :D Dysk już śmiga w komputerze. System i dane przeniesione. Różnica odczuwalna gołym okiem. Zarówno w czasie ładowania systemu, profilu użytkownika, czasie otwierania firefoxa...

BTW Parę postów wyżej się pomyliłem, Maxtor ma za sobą 56100 przepracowanych godzin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi